Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen bezoeken

0

Hoe leuk is het om het Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen te bezoeken? Sigrid ging erheen met haar dochter en deelt hun ervaringen!

Vroeger, in een zandbak met vormpjes. Trots op de gemaakte zandgebakjes.
Dat gevoel wordt totaal onder geschoffeld bij het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen.

Zandsculpturen worden al van oudsher gemaakt. Deze eeuwenoude kunstvorm werd al 4000 jaar voor Christus beoefend door de oude Egyptenaren. Toch duurde het daarna nog duizenden jaren voordat er iemand was die hier zijn beroep van maakte. Inmiddels is het creëren van zandsculpturen een kunstvorm waar menig persoon graag naar kijkt.

Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen is een museum vol zandsculpturen. Reistips met Kids bezocht deze tentoonstelling op een zonnige dag in september en ook dit jaar keken wij onze ogen uit.

Vijfentwintig jaar geleden begon de reis van de familie van Ee. Eerst was er een beeldentuin en dit is inmiddels uitgegroeid tot het “Leukste uitje van Gelderland 2019”. En dit leukste uitje van Gelderland heeft dit jaar als thema “Reis om de wereld”. Dit jaar voor de 11e keer dit jaar, zijn verschillende zandsculptuurkunstenaars te samen gekomen en hebben er weer iets fantastisch van gemaakt. Jouw begint reis gelijk al bij de kassa. Klaar om te boarden!

Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen

Naar de zandsculpturen

Een stewardess staat voor je klaar om je welkom te heten en jouw toegangsbewijs in ontvangst te nemen. Ik heb al heel wat vliegkilometers gemaakt en ook dit voelt alsof wij weer het vliegtuig in stappen om weer een nieuw stukje van de wereld te mogen ontdekken.

Een lange gang wat dienst doet als vliegtuig met echte op en neer gaande zonneschermpjes voor de ramen, brengt ons naar de zandsculpturen. Een imposante skyline van maar liefst 18 meter lang laat de meest bekende gebouwen ter wereld zien.

Door het gebruik van 70.000 kilo zand zie je in deze skyline natuurlijk onder andere de Eiffeltoren, Sydney Operahouse, Taj Mahal en de Chinese Muur. Maar er is zoveel te zien! Neem de tijd om dit enorme kunstwerk in je te laten opnemen en je ziet steeds meer.

uit in Garderen met kids

Onder water

De aarde bestaat ook uit een onderwaterwereld en ook die wordt niet vergeten. Het Veluws Zandsculpturenfestijn neemt ons mee naar het diepste van de zee. We lopen tussen de gezonken schepen, duikers, vissen en schildpadden door terwijl de grot waarin dit allemaal te zien is, bewegend licht heeft dat helemaal past bij het thema water.

Wij vervolgen onze reis langs het Wilde Westen, het Verre Oosten en typische vakantievervoersmiddelen. Er zijn zo’n 25 scenes die je langsloopt via een vaste route. Die route is ideaal want zo mis je niets!

Het overgrote deel van de zandsculpturen is overdekt, maar na het restaurant waar je even kan bijkomen met bijvoorbeeld een taartje of een ijsje, staan er een aantal zandsculpturen buiten.

Deze zijn bewerkt met een speciale vernislaag waardoor de sculpturen bestand zijn tegen weersinvloeden.

Boven deze zandsculpturen ligt een monorail. Hartstikke leuk voor kinderen om even samen in te stappen en de zandsculpturen van bovenaf te bewonderen. In dit gedeelte van het festijn is ook een kleine zandspeelplek voor kinderen.

uit in Garderen met kids

Dieren

We vervolgen onze route en naast de “kleinere” zandsculpturen heeft Het Veluws Zandsculpturenfestijn nog één enorm grote verrassing. In een enorme overdekte ruimte is er een enorme sculptuur van levensechte zandbeelden van de dieren die onze aarde (nog) rijk is. Er zijn er meer dan tientallen dieren in verwerkt en op een bord staan vermeld welke dieren.

Terwijl de waterval en het mooie licht je een op en top vakantiegevoel geeft, kan jij in dit panorama op zoek naar de dieren. Het zijn er zoveel dat je ook hier elke keer weer iets nieuws ziet. Samen weten we niet zo goed waar me moeten naar kijken, want overal is iets te zien!

Puzzelroute

En ook dit jaar, in de laatste grote hal van het Veluws Zandsculpturenfestijn, is er een puzzelroute. In deze ruimte staan 35 gebeurtenissen in zand uitgebeeld. Een reis door de tijd! Je ziet hier onder andere de aanslag op de Twin Towers in New York, de val van de Berlijnse Muur, de eerste maanlanding en de uitvinding van het cassettebandje.

Mijn dochter heeft een klembord en een potlood in haar hand en na het juist plaatsen van de 35 beelden bij de juiste uitleg ontstaat er een zin in de puzzel. Deze oplossing wordt ingeleverd aan het einde van de route en nu hopen wij op een prachtige prijs.

Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen bezoeken

Waren wij vorig jaar al enthousiast, dit jaar nog meer! De zandsculpturen zijn ontzettend knap gemaakt en onwaarschijnlijk mooi. Een absolute aanrader om naar toe te gaan.

Het park brengt je zeker 2 uur plezier en is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. Voor alle generaties een heerlijke middag uit. Bekijk de praktische info op de website.

Verder lezen?
Dit doe je op de Veluwe met kinderen
Of bezoek het N.P. De Hoge Veluwe

Veluwe met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.