Vakantie met peuter van 2 jaar – zo doe je dat

0

Je gaat op vakantie met peuter van 2 jaar en je hebt een aantal tips nodig om het leuk te houden. Want je kindje van 2 of 3 jaar houdt van nee zeggen, heeft zo zijn wensen maar jij wilt ook af en toe kunnen relaxen of een stad bezoeken. Ik deel mijn tips voor jouw vakantie met het gezin.

Wij zijn met de kinderen al vaker op vakantie en zelfs op verre reizen geweest, ook toen ze peuters waren. Zo waren we in Thailand en op Curacao met peuters. Afgelopen winter was ik met mijn peuter op stedentrip naar Mallorca en dat was een ontzettend leuke ervaring.

Na al deze ervaringen deel ik mijn tips voor jouw vakantie met peuter van 2 jaar of 3 jaar.

Zo blijft je vakantie met peuter van 2 jaar leuk

Kindvriendelijke bestemming

De eerste tip is om een kindvriendelijke bestemming te kiezen. Zo kan je prima in Nederland of België blijven, dat doen wij ook graag! Maar soms wil je wat verder weg en kies je bijvoorbeeld voor een verre reis, die het liefst ook nog geschikt is voor een vakantie met een kleintje.

In dat geval is het iets ingewikkelder: Nederland en België ken je vaak redelijk en als je bijvoorbeeld kiest voor een Landalpark (Hof van Saksen is prachtig maar het park op Texel ook!) zit je al snel goed. Of ga naar een Center Parcs.

Wij kiezen voor bestemmingen:

  • zonder malaria,
  • waar je geen gezondheidsrisico’s loopt,
  • waar het veilig is
  • en waar voldoende te doen is.

Natuurlijk heb dan je de bekende bestemmingen als Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Wij zijn vooral gek op Spanje en Portugal. Hier is het rustig op de weg, de bevolking is kindvriendelijk en er is voldoende te doen.

Maar je kan ook gaan voor een iets minder populaire bestemming als Zweden, Slovenië of Tsjechië.

Voordeel van een vakantie met peuter is dat je nog niet gebonden bent aan de schoolvakanties, waardoor je goedkoper op vakantie kunt gaan. Een kindvriendelijke verre bestemming is dan ook een mogelijkheid! Denk aan Jordanië, Fiji of Amerika.

Kindvriendelijke accommodatie

Wij kiezen voor een accommodatie die op de een of andere manier is ingericht op kleine kinderen. Omdat er een kinderbedje is, speelgoed en een speeltuintje in de buurt. Zoals ik zei, iets als Hof van Saksen is natuurlijk ideaal.

Maar zoveel gemak en luxe is niet per se nodig. Een hotelkamer met voldoende ruimte, of een appartement is vaak ook ok. Neem dan eventueel zelf een babybedje mee bij een rondreis, zodat je wat flexibeler bent bij het uitkiezen van een hotel of guesthouse. De goedkoopste opties in Thailand beginnen vaak al bij een aantal euro en dan is het fijn dat je niet 10x zoveel hoeft te betalen omdat er pas in dat dure hotel een babybedje is.

Wij letten erop dat het niet gevaarlijk oogt: een balkon waar je makkelijk overheen kan klimmen, een betonnen trap. Maar ook dat er in de nabije omgeving, direct naast je verblijf, iets te doen is voor je peuter.

Favoriet is als we of op het strand zitten (Thailand) of een groot grasveld of een speeltuin voor de deur hebben. Dat is vaak zo met kamperen. Het ideale is dat je kind de hele dag kan spelen.

Wat je niet wilt is dat je je peuter continue moet vermaken of dat je steeds op pad moet zodat je kind kan spelen.

Alvast aanbieders bekijken? Wij boeken graag bij TUI.

Neem speelgoed mee

Ook altijd belangrijk is het om speelgoed mee te nemen. Voor onderweg en bij restaurants bijvoorbeeld. Onze jongste speelt graag met poppetjes van Playmobil/Duplo en auto’s.

De oudste kleurt veel en leest boekjes. Tegenwoordig gaat de tablet ook mee. We hebben soms hele lange reisdagen en dan is een tablet echt een uitkomst. Bekijk alvast wat speelgoed voor op reis. Ook is het makkelijk om een opbergbakje of tasje te hebben waar het speelgoed in kan, dan hoef je niet zo te graaien in je tas.

Wissel de activiteiten af

Wij doen vaak in de ochtend iets dat wij zelf heel graag willen doen. Op Curacao had ik een lijst gemaakt met alles wat we wilden doen en zien. Dan kozen we zelf iets uit, vaak vinden de kinderen dat ook best leuk. Zeker als we gingen wandelen of een fort bekeken.

En in de middag kozen we een activiteit voor de kinderen. Een speeltuin, strand of dierentuin. Zo houd je het leuk! Daarnaast zorgen wij ervoor dat er voldoende rust in het programma zit, onze kinderen doen zoveel indrukken op. Als we ze niet de tijd geven om uit te rusten, wordt het een stuk minder gezellig.

Ga soms zelf op pad

Soms, zeker bij langere reizen, gaan mijn man en ik er zelf vandoor. Een van ons blijft bij de kinderen, de ander gaat zelf wat doen.

Ik vind het heerlijk om zelf iets te gaan doen (vaak windsurfen of wandelen) maar ik geniet er ook van om alleen met de kids op pad te gaan.

Op Koh Phangan, een Thais eiland, pakte ik met de kids een taxi naar de andere kant van het eiland. Het was een klein avontuur om zelf met de kids op stap te zijn en juist daarom zo leuk.

Doe niet te moeilijk met eten

Mijn kinderen waren als peuter lang niet altijd makkelijk met eten. Wij zorgden voor groente en fruit overdag, dat haalde ik bij de supermarkt of markt. Daarnaast nam ik brood of crackers mee.

Op die manier kregen ze toch wat goede voeding binnen. Bij het avondeten maakte het mij daarom niet zoveel uit of de kinderen wat aten.

Stel je verwachtingen bij

Als wij op vakantie gaan dan wil ik vaak erg veel: en die restaurants, dat strand, die bezienswaardigheden en dan nog 5 musea.

Zeker met een peuter en de peuterbuien zijn de dagen vaak niet helemaal naar je hand te zetten. Stel je verwachtingen vooraf daarom bij. De eerste dagen is het sowieso nog acclimatiseren. Daarna kan je langzaamaan het tempo wellicht wat opvoeren.

Ik heb tegenwoordig gewoon een of twee activiteiten in mijn hoofd die ik heel graag wil doen. En verder zien we het dan wel, hoeveel er wel of niet lukt.

Ga je zitten stressen over alles dat niet gaat, dan is dat eigenlijk ook heel erg zonde van jouw vakantie met peuter van 2 of 3 jaar.

Wat zijn jouw tips voor een vakantie met peuter van 2 jaar of 3 jaar oud?

Ook lezen:
Hier waren wij op vakantie met een kleuter
Mallorca is een fijn eiland voor gezinnen
Cyprus met kinderen is ook een aanrader
Lees over het mooie Center Parcs Allgäu
Vakantiebestemmingen voor gezinnen met peuters

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.