Een stedentrip naar Timisoara? Ik, Nathalie, was er met mijn man. Omdat ik als moeder altijd kijk wat er te doen is voor onze kinderen, deel ik mijn tips voor Timisoara met kinderen. Het doel van onze trip was even met zijn tweetjes eruit; zonder kinderen dus. Toch kan ik het niet laten om meteen te kijken of deze bestemming ook leuk was geweest met onze twee jongens. (5 en 7).
De aanleiding om voor deze bestemming te kiezen was allereerst de prijs. Het prachtige artikel in Columbus Magazine over deze stad trok ons vervolgens over de streep. Met Ryanair vlogen we met zijn tweetjes voor 56 euro heen en terug.
Ons appartement (ook geschikt voor een gezin) lag middenin het centrum. Ook deze was zeer vriendelijk voor de portemonnee; 140 euro voor 3 nachten.
Inhoudsopgave
Dit doe je in Timisoara met kinderen
- Naar het grote winkelcentrum met indoor speeltuin
- Verken de stad te voet of per ouderwetse tram
- Bezoek een museum
- Fiets langs het kanaal
- Ga naar het grote park
Timisoara met kinderen
Wat ons direct al opviel aan deze Roemeense stad is de compactheid van het centrum. Alles is goed lopend te doen. Ook voor kinderen. Mocht dat toch teveel zijn, dan is er ook prima openbaar vervoer. Er rijden (mooie ouderwetse) trams en trolleybussen. Wij hadden een auto gehuurd, maar hebben deze uiteindelijk niet gebruikt. Dit omdat alles zo goed te lopen was en er geen tijd meer was om de stad uit te gaan.
Ooit was Timisoara onderdeel van het Habsburgse Rijk. Daardoor staan er veel mooie statige gebouwen aan mooie pleinen. De stad maakt een jonge en hippe indruk. Het is een universiteitsstad en is daardoor al lekker bruisend, maar niet massaal en druk. De restaurants hebben eigenlijk altijd wel een tafeltje vrij en kinderen zijn ook welkom.

Shop till you drop in Timisoara
Wij vinden het ook altijd leuk om even te shoppen tijdens een stedentripje, ook in Timisoara met kinderen. Daarnaast heeft manlief Remko anders nooit zin en/of tijd om mee te gaan. We zijn naar het meest grote en moderne winkelcentrum gegaan, Lulius Mall, net iets buiten het centrum.
Ook dit ligt nog steeds op loopafstand, als je aan lopen geen hekel hebt. In die shopping mall zitten een heleboel moderne merken bij elkaar. De prijzen liggen niet heel veel lager dan in Nederland trouwens. Bovenin vind je ook nog een foodcourt waar je lekker (maar niet enorm sfeervol) kunt eten. Wij kiezen dan liever voor een gezellig restaurantje in het oude centrum, maar met kinderen is dat wel gemakkelijk. Iedereen kan kiezen wat hij wil eten.
Natuurlijk kunnen we het niet laten voor de jongens een kadootje te kopen. Die enorme Nerff hebben we trouwens niet gekocht hoor, maar zoon nummer 1 had dat wel geweldig gevonden! Op de tweede of derde etage vind je de speelgoedwinkels, kinderkledingwinkels én een enorm indoor speelparadijs bij elkaar. Onze jongens hadden dat geweldig gevonden!

Een beetje geschiedenis van Timisoara
Naast het winkelen willen we ook altijd graag wat leren over de plek waar we zijn. In december 1989 (kort na de val van de Berlijnse muur) is er in Timisoara de revolutie gestart die het einde betekende voor de dictator Ceausescu.
In het museum: Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara (een hele mond vol) kun je hier alles over leren. Het is een kleinschalig museum. Wij moesten aanbellen om naar binnen te kunnen. Met zijn tweetjes kregen we eerst een film te zien over de revolutie (indrukwekkend!) en daarna konden we een kijkje nemen in het museum.
Bijzonder om te zien hoe deze stad trots is op wat ze toen bereikt hebben. Voor kinderen onder de 10 is deze film zeker te heftig, maar heb je oudere kinderen die ook interesse hebben in geschiedenis is het zeker een aanrader tijdens je stedentrip in Timisoara met kinderen.
Een hele andere manier om wat geschiedenis te zien was het Communist Consumer Museum. Het was eigenlijk meer een kroeg (een hele leuke) met een kelder met een hoop oude “troep”. Gewone gebruiksvoorwerpen uit de communistische tijd (en soms zelfs uit mijn eigen jeugd). We hebben aan de bar gevraagd naar het museum. Hij liep met ons mee richting kelder en deed het licht voor ons aan. Verder konden we onze gang gaan. Het kost niets maar een kleine gift wordt zeer gewaardeerd en kun je zelf in het spaarvarken stoppen. Wij vonden het erg leuk!

Andere activiteiten in Timisoara met kinderen
Nu waren we deze keer zonder de jongens op stedentrip. Toch zagen we meteen al mogelijkheden om je ook met de kinderen goed te vermaken. Aan de rand van het centrum ligt een enorm park, het Parcul Copiilor. Dit is een enorm speelpark met leuke speeltoestellen. Als je een kop koffie meeneemt uit één van de vele koffiebarretjes, kun je als ouder heerlijk op een bankje gaan zitten en de kinderen zullen zich een hele tijd heerlijk gaan vermaken.
Verder loopt er een kanaal langs het centrum. Hier wordt veel gestept door kinderen met hun ouders. Daarnaast is er ook mogelijkheid om een waterfiets te huren. Leuk bij wat warmer weer! Net buiten het centrum heeft Timisoara ook nog een dierentuintje. Deze komt in de reviews op Tripadvisor niet zo positief uit de bus, dus misschien kun je deze beter achterwege laten.

Daarom naar Timisoara met kinderen
Wat wij ook erg leuk vinden aan deze stad is de combinatie van de statige oude gebouwen met de resten van de rauwe randjes van het communisme. Dit geeft de stad een bijzondere sfeer en uitstraling. De goede betaalbaarheid van de stad maakt het ook erg toegankelijk.
We zijn twee keer uit eten voor rond de 25 euro samen en één keer luxe en heerlijk gegeten voor 70 euro. (bij grilltochill.ro) Verder hebben we twee keer héérlijk ontbeten bij Neața Omelette Bistro. Al met al was Timisoara voor ons een groot succes en kunnen we het iedereen aanraden, ook voor een stedentrip mét de kids!
Meer lezen?
Een andere bijzondere stedentrip is Nis met kinderen
Bekijk de alternatieve vakanties met kids
En lees over een rondreis door Roemenië
Dit zijn leuke steden om heen te gaan

