Masada met kinderen | Vakantie Israël

0

Nicole bezocht tijdens haar vakantie in Israël het bergfort Masada. In deze blog deelt zij over haar indrukken en ervaringen bij Masada met kinderen.

Ongeveer 4 km ten westen van de Dode Zee in de Judea woestijn vind je de vesting Masada. Het rotsplateau ligt ongeveer 440 meter boven het oppervlak van de Dode Zee.

Inhoudsopgave

Bergfort Masada met kinderen bezoeken

En zijn meerdere verhalen over de geschiedenis van Masada, maar de meest tot de verbeelding spreekt toch wel het verhaal van de paranoïde koning Herodes de Grote.

Hij bewoonde in ongeveer 40 voor Christus het fort en had het laten versterken met hoge muren en torens uit angst voor indringers. Als je bovenop Masada staat kun je je haast niet voorstellen hoe het mogelijk is om deze plek in te nemen. Toch is dat volgens de verhalen de Romeinen gelukt.

Herodes was inmiddels al vertrokken en Masada werd bewoond door Joodse rebellen. Op de laatste avond voordat de Romeinen de top van de Masada bereikten pleegden deze rebellen zelfmoord, zij stierven nog liever dan tot slaaf gemaakt te worden door de Romeinen.

Massada met kind bezoeken
Zo zag Massada er ooit uit

Hoe kom je boven?

Er zijn twee manieren om boven op de vesting komen: te voet of met de kabelbaan. Te voet, zoals de Romeinen dat deden, kan vanuit de richting van Arad in het westen. Deze route wordt gebruikt als je de zonsopkomst boven Masada mee wilt maken. Dit is te voet ook de eenvoudigste route, via deze weg duurt het ongeveer 20 minuten. Je komt hier alleen via het achterland en niet via de Dode Zee.

Aan de oostelijke kant, de zijde van de Dode Zee, kun je ook te voet omhoog via het slingerende Slangenpad. Het duurt ongeveer een uur om via deze weg naar boven te gaan. Aan deze kant is ook het visitors centre en het museum. Wij hebben helaas geen tijd voor het slangenpad en kiezen voor de kabelbaan die ook aan de oostkant omhoog gaat.

excursie Israël Masada
De kabelbaan naar Massada

Masada met kinderen bezoeken

Eenmaal bovenop het bergplateau snap je waarom men juist hier een fort gebouwd heeft. We kunnen kilometers de omtrek in kijken en hebben een adembenemend uitzicht op de Dode Zee en het woestijnlandschap. Beneden zien we ook duidelijk de omtrekken van de Romeinse kampen die hier Masada belegerd hebben.

Van het fort zijn tegenwoordig alleen nog de ruïnes over. Deze zijn deels gerestaureerd, de dikke zwarte strepen die op de muren getekend zijn geven duidelijk aan vanwaar er op de overblijfselen verder gebouwd is. Bij alle ruïnes staat duidelijk aangegeven welke ruimte hier vroeger te vinden was en ook de vele maquettes helpen om een goed beeld te krijgen van het fort.

En dat fort is gigantisch, vanaf de uitkijktoren in het midden zie je echt goed hoe groot het hier is.

Op een aantal plekken in het bergfort van Masada vind je nog hele mooie mozaïekvloeren en muurschilderingen, dit moet naast een zwaar versterkt fort ook een prachtig paleis geweest zijn.

de ruines van Messada
De ruines van Messada

Op de noordpunt vind je het Noordelijk Paleis, een indrukwekkend bouwwerk dat over drie verdiepingen langs het bergplateau gebouwd was. Via smalle trappen langs de rotswand klimmen we hier naar beneden. Hier kon koning Herodes genieten van het prachtige uitzicht vanaf een van de balkons met zuilenrijen, je ziet het bijna voor je als je er staat.

Een van de voormalige stallen is later door de Joodse rebellen omgebouwd tot een synagoge. Als we hier binnenstappen zit er tot onze verbazing in een klein kamertje een rabbijn achter glas Hebreeuwse teksten te schrijven.

Bezoekerscentrum en museum

Aan de voet van de berg vind je het bezoekerscentrum met een aantal souvenirs winkels en een klein museum. Het museum is bijzonder schaars verlicht en staat vol met grote beelden die scenes uit de geschiedenis van Masada uitbeelden. Het voelt een klein beetje als een spookhuis.

Israël met gezin Masada
Uitzicht op de Dode Zee vanaf Messada

Onze indrukken van Masada

We vonden het fantastisch om Masada te bezoeken tijdens onze rondreis door Israël. Met een kabelbaan een berg op gaan waar een gigantisch fort heeft gestaan is voor iedereen leuk. In combinatie met de bizarre ervaring van het drijven in de Dode Zee is dit toch wel een van de onmisbare ingrediënten voor een toffe reis door Israël met kinderen. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.