Kindvriendelijke uitjes in Friesland | 25 Tips

0

Wat zijn de leukste kindvriendelijke uitjes in Friesland? Wij delen de leukste tips voor een dagje uit in deze noordelijke provincie in Nederland.

Friesland is natuurlijk een provincie en in een hele provincie is heel veel te doen. Wij delen daarom slechts een aantal toffe ideeën voor een uitje met het gezin. Mis jij uitjes in het overzicht, laat het ons dan weten. We testen ze graag en daarna komen ze in het overzicht!

Kindvriendelijke uitjes in Friesland

AquaZoo Friesland

Eerste tip die we delen is de AquaZoo dierentuin in Leeuwarden. Deze dierentuin werd bezocht door een van onze bloggers en zij was heel enthousiast. Het grootste gedeelte van het park is buiten, een aantal diersoorten zijn binnen. In AquaZoo kunnen kinderen (en avontuurlijke volwassenen) tijdens de hele route lekker klimmen en klauteren via avonturenroutes en kleine speeltuintjes.

Swimfun Joure

Swimfun is een subtropisch zwembad in Joure. Een heerlijke plek om heel wat uren door te brengen, onder andere met een golfslagbad, wildwaterbaan en peuterbad.

Kameleondorp Terherne

Het Kameleondorp Terherne werd getest door blogger Alyt met haar kinderen. Hier kan je het dorpje ontdekken en naar het Avontureneiland gaan. Het Avontureneiland is een plek die je vooral wilt ontdekken als het mooi weer is. Daarnaast kan je het Kameleondorp ontdekken door middel van een speurtocht.

Attractiepark Duinen Zathe

Wil je naar een pretpark, dan kan je naar attractiepark Duinen Zathe gaan met het gezin. Dit kindvriendelijke uitje in Friesland is leuk omdat het voor jongere kinderen ook heel geschikt is. Er zijn botsauto’s, glijbanen, een spookhuis, klimattracties, twee leuke achtbanen en een aantal draaidingen. Het bijzondere aan dit park is de All Inclusive formule: het eten en drinken zit inbegrepen bij de entreeprijs.

Afsluitdijk Wadden Center

Een gratis uitje is een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center. Ontdekken, beleven en genieten staan hier centraal, in deze interactieve beleef expositie die zowel voor jong als oud een aanrader is om te bezoeken. Je krijgt er een totaalbeleving van de Afsluitdijk: de bouw, vismigratie, zeespiegelstijging en klimaatsverandering. Met zo’n 1,5 uur heb je het meeste wel gezien. Alyt combineerde dit uitje met een uitje in Noord-Holland.

Waterskibaan Sneek

Op de recreatieplas bij de Potten in Sneek is er een waterskibaan. Kinderen vanaf 9 jaar, en volwassenen natuurlijk, kunnen hier leren waterskiën en wakeboarden. Over het algemeen kan je na een uur een beetje blijven staan, dus het is aan te raden om de eerste keer voor zeker twee uur te boeken! Bij de prijs is gebruik van waterski’s, zwemvest, een eenvoudig wakeboard en eventueel een helm inbegrepen.

Lees ook wat je verder doet in Sneek met kinderen!

Kartbaan Leeuwarden

Een van de andere actieve kindvriendelijke uitjes in Friesland is karten! Geen goedkoop uitje, wel een hele leuke. Hier kan je kind vanaf de 7e verjaardag en een lengte van minimaal 1.30 al in een kart te gaan rijden. Ook is er de zogenaamde kinderheat: kinderen van onder de 14 jaar samen met hun ouders, of andere gezinsleden, rijden. De ouders of gezinsleden dienen moeten zich dan aanpassen aan de snelheid van de kinderen. 

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Een leuk uitje in Franeker is een bezoek aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het Planetariummuseum bestaat uit drie panden. In het planetarium is het zelfgemaakte, bewegend zonnestelsel van Eise Eisinga te zien. Hij bouwde dit zonnestelsel meer dan 235 jaar geleden aan zijn plafond in de woonkamer. Dit uitje is zeker een aanrader met kinderen, en nog meer als ze interesse hebben in astronomie.

Park Vijversburg

Park Vijversburg in Tytsjerk, in de omgeving van Leeuwarden, is een interactief park en het is een toffe optie als je zoekt naar een buitenactiviteit. Dit park heeft allerlei speelse elementen en er is daarom veel te ontdekken. Er zijn daarnaast ook speurtochten voor de kinderen bedacht.

Speelbossen

Ben je op zoek naar gratis kindvriendelijke uitjes in Friesland en dan bij voorkeur in de buitenlucht? Een bezoek aan een speelbos is dan een goede optie. Via deze website zie je er een aantal!

De Naturij

De Naturij in Drachten is met 70.000m2 speelplezier het leukste familiepark van Friesland. En je hebt hier inderdaad veel afwisseling. Zo is er de indoor speelhal, een mega speeltuin, je kan de geitjes aaien, racen in de verkeerstuin of ga op expeditie in de natuur!

Het park is rolstoelvriendelijk en er zijn enkele attracties rolstoel-toegankelijk.

Sanjes safari

Nog een familiepark in de kindvriendelijke uitjes in Friesland: de Sanjes safari. Vogels, paarden, stokstaartjes, geitjes, neusberen: die zie je hier. Maar naast een kleine dierentuin is er ook een indoor speeltuin en een outdoor speelpark. Hier ben je uren zoet. Het familiepark ligt ten noordoosten van Leeuwarden.

Waterspeelplaats de Kletspoat

Dit is een leuk uitje op zomerse dagen. Met een maximale diepte van 30 centimeter is dit een plek voor kinderen van verschillende leeftijden. Hier zijn allerlei leuke dingen te doen voor de kids, met een speel-klimboot, een survivalbaan, schommels en een waterpomp met watergootjes. Deze waterspeeltuin in Friesland is gemaakt van natuurlijke materialen. De Kletspoat ligt aan de Blauhûskamp in Eastermar.

De Kruidhof

Een van de kindvriendelijke uitjes in Friesland die wij heel graag eens willen doen is De Kruidhof bezoeken. De hortus van Friesland bestaat uit 17 thematuinen. Natuurlijk met allerlei bijzonder planten. Maar daarnaast zijn er voor kinderen allemaal leuke activiteiten te doen. Er zijn twee wandelroutes en twee speeltuinen. Er is een kleine speeltuin met zandbak met klimheuvel en glijbaan voor de kleintjes en een speeltuin met een grote klimtoren, een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een kookpot en zand.

uit met het gezin

Aventoer

Aventoer is een groot indoor en outdoor park. Dit kindvriendelijke uitje in Friesland bestaat uit veel activiteiten. Er is een gewoon klimpark en een junior klimpark. Er is een lange tokkelbaan, je kan Led Bowlen, Lasergamen, Glow in The Dark Midgetgolf, Mission Possible, 7D bios, een kinderparadijs voor de kleinsten tot 5 jaar en er zijn allerlei horeca voorzieningen.

Anna Zijlstra Hoeve Kinderboerderij

De Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum is een kinderboerderij. Natuurlijk zijn er dieren te zien. Daarnaast is er een speeltuin van kinderen van 0-12 met schommels, klimtoestellen, glijbanen, zand en een airtrampoline. Voor rolstoelgebruikers is er een speciaal speeltoestel en een aangepaste zandbak.

Ook is er een pluktuin waarbij je in een bepaalde periode van het jaar een boeket kan plukken. Ook is er een vlindertuin en een moestuin.

Doolhofpark Bakkeveen

Het Doolhofpark heeft drie doolhoven, waar de kinderen fijn kunnen spelen en ondertussen moeten ze hun best doen om de uitgang te vinden. Daarnaast is er een speeltuin. Ook is er een speelstuk bij het water, dus droge kleren meenemen kan geen kwaad. De ouders kunnen ook door de doolhoven wandelen, of ze zitten op het terras van het Bospaviljoen.

Speeltuin Spijkerdorp

Spijkerdorp is een speeltuin in Drachten. Het terrein is ongeveer 7.500 m2 groot. Je kan er hutten bouwen, spelen in en op de speeltoestellen en er is een skelterbaan.

Moderne kunst in Museum Dr8888

Nog een van de kindvriendelijke uitjes in Friesland die in Drachten ligt: Museum Dr8888. Dit is een museum voor moderne kunst. Elke woensdagmiddag is er het kinderatelier. Daarnaast kan je door het museum wandelen met de Museumkoffer. In de koffer zit een kaart met opdrachten en een kaart met ‘metrolijnen’. Onderweg, langs de metrolijnen, kom je opdrachten tegen. De Museumkoffer is geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. 

Woudagemaal

Blogger Alyt bezocht ook het Woudagemaal in Lemmer. Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina. Tegenwoordig speelt het Woudagemaal nog steeds een grote rol om het water op pijl te houden. Het Woudagemaal kan je het hele jaar door bezichtigen. Als er draaidagen zijn, dan is het extra speciaal om er naar toe te gaan. Voor jonge kinderen (onder de 10 jaar) is er een speurtocht met 13 vragen. Deze vragen gaan over de drie thema’s. Alyt en gezin hadden aan 2 uur genoeg tijd om zowel de speurtocht in het bezoekerscentrum te maken, de 3D-film te bekijken en een rondleiding te maken door het Woudagemaal.

Natuurmuseum Fryslan

Daarnaast was blogger Alyt op uitje bij het Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden met haar kinderen. Leuk is hier de combinatie van een expo en de OnderWaterSafari. In het Natuurmuseum Fryslân ontdek je van alles over de natuur en er zijn vaak allerlei extra activiteiten. Erg leuk voor gezinnen!

Bosbergtoren

De hoogste uitkijktoren van Friesland is de Bosbergtoren en deze toren staat bij Appelscha. Vanaf boven kijk je uit over het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold en je ziet de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden.

Blotevoetenpad Drents-Friese Wold

Als je uitgekeken hebt over het Drents-Friese Wold dan is het leuk om daarna het blotevoetenpad in het gebied te ontdekken. Het pad begint bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold en heeft een lengte van zo’n 2 kilometer. Bij het Buitencentrum starten allerlei wandelroutes, al vanaf 2 kilometer!

Sybrandy’s Speelpark

Dit speelpark is het goedkoopste speelpark van Nederland. Kinderen tot een jaar of 13 kunnen zich geweldig vermaken in de meer dan 40 attracties en speeltoestellen. Ook zijn er overdekte speelplekken en voor de kleinsten is er een speelhoek.

Fries Scheepvaartmuseum

Nog een museum in het overzicht van de kindvriendelijke uitjes in Friesland. Het Fries Scheepvaartmuseum ligt in Sneek en biedt veel leuke activiteiten voor gezinnen. Zo kan je een bootje bouwen en testen of ga naar het kindermuseum.

Nationaal Openbaar Vervoer museum 

Laatste tip voor een uitje in Friesland met gezin is het Nationaal Openbaar Vervoer museum. Met allerlei voertuigen die je kan zien en de kinderen kunnen in de speelhoek oefenen met schakelen!

kindvriendelijke uitjes in Friesland

Kindvriendelijke uitjes in Friesland | Overnachten

Wil je langer in Friesland met kinderen blijven? Goed idee! Dit zijn een aantal aan te raden hotels/vakantieparken/kindercampings om te verblijven.

Terug naar de natuur? Of iets luxer dan? Dat kan bij FarmCamps De Geele Bosch. Dit is een boerderijvakantie in Friesland, met een avonturenbos op het erf! Je overnacht in een van de luxe Safaritenten. Deze hebben een eigen toilet en koud stromend water. Douchen kan in het sanitair gebouw. Op het erf staan speeltoestellen. 

Waterpark Oan ‘e Poel ligt aan de Terhernster Poelen en de woningen hebben een eigen aanlegsteiger. Met skelterverhuur, speeltuinen en windsurfen.

Vakantiepark Waterpark Sneekermeer ligt aan het Sneekermeer en je verblijft in een van de vrijstaande waterwoningen met eigen aanlegsteiger. Voor de kinderen is er op het vakantiepark een speeltuin en op het park is er een recreatiestrand.

Vakantiepark De Kuilart biedt vakantiehuizen en een camping voor kamperen met eigen tent, (vouw)caravan of camper. Op het park zwem je in het binnenzwembad in het open zwemwater.

Bed and Breakfast de Salix ligt in Hitzum, aan de buitenrand van Franeker. Met een gemiddelde van 9,2 is de beoordeling heel goed. Je verblijft in een kamer voor vier personen en je hebt een eigen badkamer.

WestCord Strandhotel Seeduyn ligt op Vlieland, aan zee. Je verblijft in een van de appartementen en je kinderen vermaken zich in een van zwembaden of ze gaan bowlen.

Post-Plaza Hotel & Grand Café in Leeuwarden, in het oude centrum. De hotelkamers bevinden zich in het oude postkantoor in de oude Gratama Bank. Er zijn familiekamers.

Wil je verblijven in een vakantiehuis? Kies dan bijvoorbeeld voor ’t Stee fan Anne P. Dit is een oud arbeidershuisje en het ligt in de omgeving van Drachten.  Er zijn twee slaapkamers, een flatscreen-tv, een uitgeruste keuken met een vaatwasser en een koelkast, een wasmachine en er is een badkamer met een douche.

Kindvriendelijke uitjes Friesland | Tot slot

Dat waren ze, onze tips voor leuke activiteiten in Friesland. Wil je langer naar Friesland, voor een weekendje weg of een vakantie? Lees dan onze tips voor een vakantie in Friesland in dit overzicht.

Voor een stedentrip in Friesland lees je onze tips over Leeuwarden met kinderen bezoeken.

Verder lezen na deze blog?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.