(TIP!) Kinderactiviteiten Maastricht | 11x kinderuitjes!

0

Afgelopen jaar was blogger Eva met haar kinderen in Maastricht. Ook Karlien was er in de zomer met haar gezin. Wij verzamelden onze beste tips voor kinderactiviteiten in Maastricht, nadat we meerdere keren een dagje in deze stad waren.

Maastricht is zo’n mooie en prettige stad om in rond te lopen. Voor ons, Noord-Hollanders, voelt het al een beetje als buitenland vanwege de heuvelachtige omgeving in Zuid-Limburg. Maar wat doe je als je in Maastricht bent met de familie? Dit zijn onze tips voor kinderactiviteiten in Maastricht.

Naar Maastricht met kinderen

Als wij naar het zuiden rijden, of dat nu Luxemburg of Zwitserland is, stoppen wij standaard in Maastricht als we de kans hebben. Het is een stad met zoveel leuke bezienswaardigheden, restaurantjes, uitzichten, cultuur en kinderactiviteiten. Iedere keer zijn we weer blij als we in de stad zijn.

Een van onze favoriete plekken voor een tussenstop is de Oude Dominicanenkerk. Hierin is een boekwinkel met kinderhoek gevestigd, waar de kinderen een boekje mogen uitkiezen. Ondertussen drinken wij koffie en eten een taartje bij de koffiebar in de kerk.

Bezienswaardigheden Maastricht

Ga voor bezienswaardigheden in Maastricht tijdens een dagje weg bijvoorbeeld naar het Jekerkwartier en het Stokstraatkwartier, waar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Helpoort (oudste stadspoort van Nederland) staan. En loop dat ook een stuk over de oude stadsmuur. Hier kan je klimmen op de grote kanonnen en tuur voorzichtig over de rand van de muur naar beneden.

Of ga mee met een stadswandeling door Maastricht met kind (bijvoorbeeld deze met speurtocht), ga naar de grotten van de stad op een speciale grottentour voor kids van van 3 t/m 8 jaar of verken de stad aan de hand van een speurtocht.

Familiehotels Maastricht

Blijf je toch langer in Maastricht met kinderen, dan zijn dit aanraders om te verblijven met het gezin:

#1 Het Teaching Hotel is een mooie plek om te overnachten met het gezin. Blogger Eva verbleef er in een van de familiekamers met schommel en hangmat. Het hotel is gevestigd in een kasteel en je verblijft op een minuut of 10 van het centrum van de stad.

#2 Dormio Resort Maastricht is een grote aanrader, zeker als je wat langer naar Zuid-Limburg op vakantie wilt gaan. Vanaf het park sta je binnen 10 minuten met de fiets op het gezellige Vrijthof. Op het park is er animatie, een speeltuin en een binnenzwembad met kinderspeelbad en een glijbaan. je verblijft in een vakantiewoning of je boekt een hotelkamer.

Maastricht met kinderen ontdekken

Fietsend

Tijdens de naar Maastricht met kinderen fietstour beleef je de stad op een unieke manier met je eigen gezin. Een lokale gids neemt jullie mee langs de leukste bezienswaardigheden van de stad en vertelt daarbij een interessant verhaal.

Je gaat mee op een tour van Bajabikes en de kinderen krijgen er een doe-boekje bij. Er zijn speciale kinderfietsen en kinderzitjes aanwezig waardoor het voor iedereen leuk fietsen is. Daarnaast is Maastricht een fietsvriendelijke stad waardoor het heel relaxed fietsen is met de kleintjes.

City Tour

Wil je Maastricht ontdekken maar heb je niet al teveel tijd of zijn de kinderen moe? Stap dan in een Amerikaanse schoolbus en ga op City Tour door de stad met Stiphout. In minder dan een uur zie je heel veel van de stad.

Varen

De meeste kinderen zijn gek op boottochtjes, zo ook die van ons. En het is bovendien een leuke manier om iets van de stad te zien zonder dat de kinderen heel moe worden. Dus zijn wij op een van de boten van Rederij Stiphout gestapt en we maakten een rondvaart over de Maas. Ontzettend leuk en ook een fijn moment om even bij te komen van de indrukken die we opdeden in de stad.

Maastricht

Kinderactiviteiten Maastricht

Kindergrottentocht

Wij gingen met de boot naar de Grotten, waar je ook met de kids terecht kan. Er is namelijk een kindergrottentocht. We wandelen met een gids, en ook gewapend met lampjes, het donkere gangenstelsel in. Het is een beetje spannend en vooral heel interessant. De gids voegt met de verhalen echt wat toe! Ook voor ouders is het leerzaam, deze leuke optie van kinderactiviteiten in Maastricht.

Natuurhistorisch museum

Ontzettend tof ook in Maastricht is het Natuurhistorisch Museum. Zo zie je er fossielen en vissen. Tijdens de grottentocht hoorden we over de mosasaurus, hier konden we met eigen ogen zien hoe groot die was. Bij het museum is ook een mooie tuin. Toen wij er waren was er een expositie over bijen.

Stadswallen

Je combineert het Natuurhistorisch gemakkelijk met een wandeling over de stadswallen. Vanaf de stadsmuur heb je mooi uitzicht over de stad en het stadspark. Wij liepen hier op een mooie herfstdag en vonden het echt leuk om te doen.

Vanaf de stadsmuur keken wij uit op het kunstwerk in de voormalige Berenkuil, met een giraf. Onderaan de muur kwamen we bordjes van Natuurgluren van Tapijn tegen, lees daar meer over via deze site.

Stadsmuur Maastricht

Basiliek

Met kinderen naar een basiliek tijdens een stedentrip? Ik wilde even zelf binnenkijken maar de kinderen wandelden toch mee. En ze waren zo enthousiast dat we alles gezien hebben van de basiliek en de schatkamer! We waren in de Sint Servaas basiliek, die wordt gezien als een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht. De basiliek is heeft een van de rijkste schatkamers van Europa! Misschien niet een van de eerste kinderactiviteiten in Maastricht, maar zeker wel een aanrader. Het verhaal over de collectie start al in de vierde eeuw. In die tijd nam Servaas de kerkschat mee vanuit Tongeren.

Daarna wandelden we naar buiten en we liepen een mooie tuin binnen. We dachten dat het een hofje was, maar het bleek de tuin van John Dautzenberg, deken van Maastricht. Een bijzonder aardige man die ons nog wat meer kon vertellen over de basiliek en Maastricht.

kinderactiviteiten in Maastricht

Toren beklimmen

De Sint Janskerk heeft een rode toren. En die rode toren, die kan je beklimmen. Johan klom omhoog met onze kinderen, ik bleef veilig beneden. Het uitzicht over de stad en de omgeving schijnt dan wel echt de moeite waard te zijn!

Bonnefantenmuseum

Kunst kijken met kinderen? Voor ons is dat een dikke JA, maar onze kinderen zijn dan ook gek op kunstmusea. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is zeker leuk als je graag naar een kunstmuseum gaat. In het museum worden voor de kids workshops georganiseerd, ook is er bijvoorbeeld een spel waarmee je door het museum gaat en een kijk- en doeboekje. Zie alle info voor families op deze site.

Museum van illusies

Een heel ander soort museum is het Museum van illusies. Het is een interactief museum waarbij je ontdekt hoe de illusies werken, je kan er allerlei dingen proberen in de speelkamer en natuurlijk kan je er gave foto’s maken. Ook is er een Vortex-tunnel, naar voren stappen door een draaiende cilinder blijkt een grote uitdaging, er is de Gedraaide kamer en een Oneindige kamer.

Museum aan het Vrijthof 

Centraal in Maastricht ligt Museum aan het Vrijthof, een museum over hedendaagse kunst. Het is een heel toegankelijke plek waar ook voor kids voldoende wordt georganiseerd. Leuk als je een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht zoekt.

Koffie bij Dominicanenkerk

Altijd (ALTIJD!) als we in Maastricht zijn gaan we koffie drinken bij de Dominicanenkerk. Of misschien is het wel andersom. Zijn we in de buurt, dan gaan we hierheen om koffie te drinken en daarna zien we ook wat van Maastricht.

Leuk voor de kinderen is dat de koffiezaak gevestigd is in een boekwinkel. De kinderboekenhoek is altijd een heerlijke plek voor kids om rond te neuzen. En de koffie plus taart is de moeite meer dan waard.

kinderactiviteiten in Maastricht

Kinderactiviteiten Maastricht | Speeltuinen

Natuurspeeltuin de Mergelhoof

Vlakbij de Sint Pietersberg ligt de mooie speeltuin De Mergelhoof. Er zijn speeltoestellen voor kids van alle leeftijden en in de zomer is er een ondiep zwembad. Daarnaast is er een klein barretje waar je een ijsje haalt.

Binnenspeeltuinen Maastricht

Regent het en zoek je een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht? Wellicht is een binnenspeeltuin een goede optie. Je kan naar Binnenspeeltuin Ballorig Maastricht in Eijsden of Monkey Town in Lanaken.

Maastricht met kids

Frontenpark

Het Frontenpark is een groot, nieuw stadspark. Dit park legt de verbinding tussen de vestingwerken van de Hoge en Lage Fronten. Even tot rust komen kan tijdens een wandeling van 3 kilometer door mooie flora en fauna én cultureel erfgoed van de stad. De wandelroute haal je gratis af bij het Maastricht Visitor Center (Dinghuis, Kleine Staat 1) en bij de ondernemers in het Sphinxkwartier, Bassin, Het Radium en de Boschstraat.

kinderactiviteiten in Maastricht

Sint Pietersberg | Kinderactiviteiten rondom Maastricht

Als je op een stedentrip bent in Maastricht met gezin, dan mag een bezoek aan de Sint Pietersberg eigenlijk niet missen. Ok, voor iedere buitenlander is het een heuvel, maar in Nederland zou het toch bijna een berg zijn. Het stuk ligt tussen Maastricht en België en is ontzettend mooi. Met zeldzame kalkhellingen waar je de oehoe kan zien vliegen. Op de kop van de berg ligt het Fort Sint Pieter. Je kan naar boven wandelen, wij kozen ervoor om de auto te parkeren bij het fort.

Fort op de Sint Pietersberg

Wij waren in de herfstvakantie bij het fort en je kon er op dat moment niet in. Evengoed vonden we het tof om een rondje om dit fort te wandelen.

Tijdens een rondleiding door Fort Sint Pieter ga je even terug in de tijd. Dit uitje is vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7/8. Met een gids stap je het fort binnen en je krijgt uitleg over een aantal onderdelen van het fort. Onder andere de kanonnen, schietgaten en waterput.

ENCI-groeve

Vanaf het fort wandel je in een minuut of 10 – 15 naar de ENCI-groeve. Onderweg genoten wij al van de mooie uitzichten op de heuvellandschap. Vervolgens bereik je de oude kalksteengroeve. Hier is er een uitzichtplatform aan de Luikerweg en daarnaast kan je via de trap in de ENCI-groeve afdalen. In de groeve kan je mooi rondwandelen. Er zijn ook nog plekken waar je wat kan drinken (let op de openingstijden!): Bistro Hoffmanni en Châlet D’n Observant.

ENCI-groeve
ENCI-groeve

Wandelroutes

Rondom de Sint Pieter kan je prachtig wandelen. Er zijn allerlei routes aangegeven. Van Natuurmonumenten is er een route van 5 kilometer en een route van 10 kilometer. De NS-wandeling start bij het station van Maastricht en die komt ook hier langs, die is 9 kilometer en de langere route is 14 kilometer.

Chalet Bergrust

Wij wandelden nogal om vanaf het fort naar de ENCI-groeve en daarom besloten we om nog even wat te drinken bij het Chalet Bergrust, direct naast het fort en de parkeerplaats. Met vlaai, speciaal bieren, broodjes en een prachtig uitzicht over de stad.

Maastricht met kinderen | Doen net buiten de stad

Ook in de omgeving van de stad is veel te doen. Enkele tips daarvoor zijn:

  • Dwaze herder – restaurant met kindermenu in Gronsveld aan de Slakweg 5. Dit is gevestigd op een landgoed met terrassen, gratis speeltuin, dierentuin en binnenspeeltuin. Ook is er een 26-meter hoge toren om te beklimmen.
  • Gaiazoo is een mooie dierentuin die meerdere keren is bekroond tot de mooiste van Nederland.
  • Grand-Café Buitengoed Slavante ligt op de oosthelling van de Sint Pietersberg. Er is een beschutte speeltuin met een wip, 2 schommels, een glijbaan, het huisje van Thor, 2 wipkippen en een boomstamparcours. 

Overnachten in Maastricht met kinderen

De kinderactiviteiten in Maastricht kan je in een dag bekijken, maar een langer verblijf is absoluut aan te raden. Dit zijn een aantal kindvriendelijke accommodaties in Maastricht:

  • Het Teaching Hotel is een mooie plek om te overnachten met het gezin. Blogger Eva verbleef er in een van de familiekamers met schommel en hangmat. Het hotel is gevestigd in een kasteel en je verblijft op een minuut of 10 van het centrum van de stad.
  • Wij verbleven een nachtje bij het Kaboom Hotel, tegenover het centraal station. Er zijn hier verschillende soorten (familie)kamers en de aankleding is hip. Prima hotel voor je stedentrip, er is ook een terras in het hotel. Ik raad aan om zonder ontbijt te boeken; in de straat ernaast zitten super veel leuke ontbijtplekken. Je kan binnendoor naar het Douwe Egberts-café lopen, daar maakte ik enthousiast gebruik van in de ochtend.
  • En dan een nog wat luxer designhotel, waar je familiekamers hebt. Dat is het Townhouse en dit hotel is bekroond met het eco-certificaat Planeet Care.

Hostels Maastricht voor gezinnen

  • Een hostel is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar de hostels van Stayokay zijn echt perfect voor gezinnen. Er is een speelruimte, je verblijft in een grote kamer met eigen badkamer en vaak is er buiten een speeltuin. Stayokay Hostel Maastricht ligt aan de de Maas, op slechts 5 minuten wandelen van het centrum.
  • Na een hostel en een B&B een hotel. Het EasyHotel Maastricht City Centre is een 2-sterrenhotel. De accommodatie ligt in het stadscentrum van Maastricht.

Kinderactiviteiten Maastricht | Vakantiepark

Dormio Resort Maastricht is een grote aanrader, zeker als je wat langer naar Zuid-Limburg op vakantie wilt gaan. Vanaf het park sta je binnen 10 minuten met de fiets op het gezellige Vrijthof. Op het park is er animatie, een speeltuin en een binnenzwembad met kinderspeelbad en een glijbaan. je verblijft in een vakantiewoning of je boekt een hotelkamer.

Kaboom hotel

Doen rondom Maastricht met kinderen

Wat te doen in Maastricht met kinderen? Als dit niet voldoende tips zijn voor kinderactiviteiten in Maastricht, delen we nog wat extra tips voor net buiten de stad.

Valkenburg

Een van de bekendste plekken in Zuid-Limburg is wellicht Valkenburg. Neem de skilift de heuvel op en ga daar rodelen met je kinderen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar mogen tuben. Hier heb je ook het Sprookjesbos.

Natuurgebied Meerssenerbroek

Wij waren een dagdeel in de omgeving van het natuurgebied Meerssenerbroek. Hier vind je kindvriendelijk restaurant De Nachtegaal, met een enorme speeltuin. Daarnaast zijn er diverse wandelingen uitgezet, die starten bij het restaurant. Afsluiten doe je natuurlijk op het terras.

Domein Pietersheim

Net over de grens in Lanaken vind je Domein Pietersheim. Dit is een kinderboerderij en deze staat bekend als een van de leukste kindvriendelijke uitjes in Belgisch Limburg. Ook is deze plek een toegangspoort tot Nationaal Park De Hoge Kempen. Dubbele reden om hierheen te gaan. Beide uitjes zijn gratis toegankelijk.

Kasteel Hoensbroek

Leuk om te bezoeken is Kasteel Hoensbroek. Bijzonder is dat dit het enige museumkasteel in Limburg is. Voor kids is het ook boeiend: je volgt op de tablet de familiefilm CODE M. Hiermee ontdek je de geheimen van het kasteel. Tijdens de tour kom je langs de vele kasteelgangen, torenkamers, kasteelvertrekken en slaapkamers.

Drielandenpunt, Vaals

Wij vonden het heel leuk om het Drielandenpunt in Vaals met de kinderen te ontdekken. Er is in dit gebied zoveel meer te doen dan “alleen” in drie landen te staan. Zo zijn er speeltuinen, terrasjes, er is een groot doolhof en je kan er wandelen.

Aken, Hasselt, Genk

Trek over de grens en ga een dagje naar een Duitse of Belgische stad. Van de winter was Esther in Aken, een hele toffe stad met een leuke dierentuin. In België kan je goed terecht in onder andere Hasselt, Genk, Bilzen en Tongeren.

Gaia Zoo

Wil je een dagje op pad? Ga dan naar de Gaia Zoo in Kerkrade. Dit is een heel mooi vormgegeven dierentuin waar je uren zoet bent. Ook leuk in Kerkrade is het Continium bezoeken, een interactief museum waar de kinderen uren zoet zijn. Lees al onze tips voor Kerkrade met kinderen.

Oorlogsmuseum Eyewitness

In Beek, net ten noorden van Maastricht, kan je terecht in het Oorlogsmuseum Eyewitness. Dit is een super interessant museum over de Tweede Wereldoorlog, waarin ook kinderen op een informatieve manier het een en ander leren.

Lees ook:

Leuke uitjes in Zuid-Limburg
Doen in Venlo met kinderen
Kindvriendelijke musea in Rotterdam

kinderactiviteiten in Maastricht
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.