Kinderactiviteiten in Berlijn | 20 tips

Dit doe je in Berlijn met kinderen

2

Met de kinderen was ik in de zomer een weekend in Berlijn op stedentrip. Wat was het heerlijk! Berlijn is een ontzettend leuke stad en er is heel veel te doen. Ik deel tips voor kinderactiviteiten in Berlijn.

Als je Berlijn met kinderen bezoekt, heb je aan een weekend echt niet genoeg om de stad te zien. Ik denk dat je aan een week ook nog te weinig tijd hebt.

Berlijn is een enorme stad en er is zoveel te doen. Bedenk daarom vooraf welke kinderactiviteiten in Berlijn jij graag wilt doen en welke bezienswaardigheden je niet wilt missen.

Naast de kinderactiviteiten deel ik ook de redenen om naar deze stad te gaan en ik deel waarom het met kleine kinderen leuk is om de stad per bakfiets te ontdekken.

Kinderactiviteiten in Berlijn – de stad ontdekken

Berlijn is een mega stad en te voet kom je niet ver. Ik ontdekte Berlijn per bakfiets en dat was ideaal met mijn peuter en kleuter.

Nu zijn er ook andere manieren dan per fiets om Berlijn te ontdekken. Bijvoorbeeld met een rondvaartboot of per Hop On Hop Off bus.

Daarnaast is het openbaar vervoer ook een prima manier om door Berlijn te reizen. Met de Berlin WelcomeCard reis je gratis en ontvang je korting op de entree.

Wij bereikten Berlijn per trein, dat ging snel en je reist redelijk goedkoop. Kinderen tot en met 11 jaar reizen met jou mee, daar betaal je dus niet voor! Boek jouw tickets online!

Kinderactiviteiten in Berlijn – kindvriendelijke activiteiten

Dierentuinen

In Berlijn zijn er twee dierentuinen. Tierpark en Zoologischer Garten. De Zoologischer Garten is de oudste dierentuin van Duitsland, erg mooi en heel erg bekend.

Het Tierpark is vergeleken met Zoologischer Garten een heel stuk ruimer van opzet. De ene dierentuin ligt in Oost-Berlijn, de andere in West-Berlijn.

Aquarium

Nog meer dieren zien? Ga dan naar het Aquarium. Het aquarium is 365 dagen per jaar geopend en heeft heel wat bijzondere dieren.

Speeltuinen

Speeltuinen zijn met kleine kinderen echt een must. Berlijn heeft wat dat betreft echt heel veel te bieden. Je vindt op zoveel plekken grote speeltuinen. Dat is ideaal.

Met de kinderen ging ik met een bakfiets op stedentrip. Op die manier zag ik veel van de stad, ik kon de kinderen makkelijk vervoeren en bij een speeltuin stopten we even.

Fernsehturm

De Fernsehturm is een hele mooie, en bekende, manier om de stad van boven te ontdekken. Het is een bezienswaardigheid en een van de kinderactiviteiten in Berlijn. De toren staat op de Alexanderplatz. Met een lift ga je erg snel omhoog, naar het platform waar je over de stad heen kan kijken.

Rondvaartboot

Met de rondvaartboot zie je meer van de stad, zonder dat je met je kinderen moet slepen. Mijn jonge kinderen zijn helaas niet zo’n fan van rondvaartboten.

Toch koos ik ook in Berlijn voor een boottocht. Je ziet Berlijn vanaf het water, wij deden de tour over de Spree en langs de musea.

Er is ook een avondtour, die duurt drie uur. Als mijn man mee was geweest naar Berlijn, dan had ik hiervoor gekozen. Alleen zag ik het niet zitten om met een peuter en een kleuter tot 22.00 aan een activiteit mee te doen.

Reichstag

De Reichstag is ook een mooi gebouw om te bezoeken. Jaren terug was ik in Berlijn met mijn moeder en ik vond de Reichstag, zeker vanwege koepel en hoe je daarin rondloopt, echt een aanrader. Je kan vanaf boven over Berlijn uitkijken, dus ook daarom is het leuk om te doen.

De toegang is gratis, maar je moet je wel vooraf online aanmelden of ter plekke in een rij gaan staan en hopen dat er nog plek is.

Legoland

Legoland is natuurlijk leuk met kinderen. Er is een Legoland Discovery Center in Berlijn. Als je de kaartjes online bestelt, ben je goedkoper uit. Ook kan je een combinatieticket kopen.

Schloss Charlottenburg

Wij waren op de laatste namiddag naar het Schloss Charlottenburg geweest, met een heel mooi park. Centraler in de stad ligt Schloss Bellevue.

Kinderactiviteiten in Berlijn – kindvriendelijke musea

Natuurkunde museum

Het Natuurkunde museum licht vlakbij Hauptbahnhof en ook vlakbij het kindvriendelijke hostel waar wij verbleven. Een van mijn bloggers was er geweest met haar zoon en zij raadde het museum aan. Er is onder andere een Tyrannosaurus.

Computerspielemuseum

Het Computerspielemuseum gaat volledig over computerspellen en is zeker een van de leuke kinderactiviteiten in Berlijn. Veel kinderen zullen dit leuk vinden. Het gaat over de geschiedenis en ontwikkeling van computerspelletjes. Natuurlijk kan je heel veel spellen ook proberen.

DDR-museum

Het DDR-museum is een museum waarin je vooral heel veel kan doen. Het gaat over het leven in de DDR. Dit wordt op een hele interactieve en speelse manier getoond, waardoor het ook een kindvriendelijk museum is. 

Berlijn met kinderen in de zomer

In de zomer, op de mooie dagen dan, dan hoef je niet perse een museum in of een binnenactiviteit te doen. Berlijn is enorm en er zijn ook heel veel leuke buitenactiviteiten voor gezinnen.

Monbijoupark

Zo zijn er veel strandjes en parken. Waar wij heel graag heen wilden, maar wat niet doorging vanwege regen, was het Monbijoupark. Dit park heeft een speeltuin, kinderbad en een leuk café aan het water waar je onder andere pizza’s eet. Toen we in de rondvaartboot zaten kwamen we erlangs, een uur later regende het helaas.

Meren

Berlijninfo tipt twee mooie meren met stranden en speelmogelijkheden aan de rand van Berlijn. Dit zijn de Wannsee ten zuid-westen van Berlijn en de Mügelsee in het zuid-oosten.

Grote stadsparken

Mooie, grote parken in Berlijn zijn onder andere het Mauerpark en Grosser Tiergarten.

Overige kinderactiviteiten in Berlijn

Labyrinth

15. Op Berlijn-blog kwam ik toevallig op een blog over een nog onbekend Labyrinth. Lees deze blog, het klinkt echt tof!

Modellpark Berlin

Krijg je geen genoeg van Berlijn en wil je de stad nog eens in het klein zien? Modellpark Berlin is vergelijkbaar met Madurodam. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. 

Die Welt Luftballon

In het centrum van Berlijn kan je met je gezin van 4 in de luchtballon stappen. Je gaat een heel stuk omhoog en je ziet de stad vanuit een bijzondere positie! 

Tempelhof

Tempelhof was ooit een vliegveld. Nu is het een enorm park waar je onder andere kan skaten. Ideale plek om het te leren! 

Ritter Sport

Beter wordt het bijna niet als je van chocola houdt. Een enorme ruimte die in het teken van chocola staat. Het beste is dat je je eigen chocoladereep mag ontwerpen.

Filmpark Babelsberg

Laatste van de kinderactiviteiten in Berlijn in de overzicht is het Filmpark Babelsberg. In Potsdam vind je dit themapark en filmstudio. Een deel van de studio wordt nog steeds gebruikt. In het andere deel kan je oude filmsets bekijken en je ziet een stuntshow. 

Kindvriendelijke restaurants in Berlijn

In Berlijn kan je op zoveel plekken lekker en relatief goedkoop eten. Als je dan toch een aantal aanraders wilt dan zijn dit ze:

 • In de wijk Charlottenburg eet je fijn bij het Super Concept Space.
 • In de wijk Kreuzberg is in het Café Avril achterin een speelplek voor de kids.
 • Betaalbaar en anders eten? Dan zit je goed in het Indiase restaurant Chutnify.
 • In de Biergarten Prater kom je heel wat gezinnen tegen. Het eten is simpel en dat is vaak het beste als je met kids reist.
 • Vergeet niet om een Berlinerbol te testen!
Onderweg naar Berlijn met de trein
Onderweg naar Berlijn met de trein

Mijn redenen om Berlijn met kinderen nog eens te bezoeken

Waarom je de kinderactiviteiten in Berlijn wilt ontdekken? Omdat Berlijn zo’n toffe stad is! Hieronder deel ik een aantal redenen om erheen op stedentrip met kinderen te gaan.

De speeltuinen

In de avond wandelden we een rondje om het hostel. In twee uur tijd (wandelen met kleine kids gaat niet snel en spelen duurt lang) vonden we drie grote speeltuinen. Zo’n formaat waar in Nederland vaak een speeltuinvereniging achter zit.

In Berlijn zijn heel erg veel speeltuinen en de meeste zijn vrij groot. Ideaal, wij gingen van speeltuin naar speeltuin en in de speeltuin kletste ik met andere ouders. -> na mijn uitwisselingsjaar in Zwitserland is Duits praten voor mij geen probleem.

Bekijk trouwens ook het overzicht van de 10 leukste speeltuinen in de stad, de indoor speeltuinen of het overzicht met alle speeltuinen in Berlijn.

Monbijoupark Berlijn met kids

De parken

Berlijn is een hele groene stad met heel veel parken. Volgens Berlijn-Blog (volg deze link voor leuke tips qua parken in Berlijn) bestaat 13% van de stad uit park, en dat is veel. De Tiergarten is met 210 hectare het grootste stadspark van Berlijn. Beklim de Siegesäule voor een goed uitzicht over dit park. Voor kids is de grote speeltuin leuk en ook kan je er varen. Wij bereikten Berlijn per trein, dat was snel en goedkoop. Boek jouw tickets online!

Wij kwamen tijdens onze fietstocht door de stad heel veel leuke en kleinere parken tegen, vaak met een speeltuin. Waar ik graag heen wilde was Monbijoupark, een park met speeltuin, kinderbad en een leuk café aan het water waar je onder andere pizza koopt. Helaas begon het heel hard te regenen toen we onderweg waren naar dit park.

Een mooi park is trouwens ook het park bij Charlottenburg, dit is een slot met paleistuinen. Deze tuinen bezoek je gratis. Aan de overkant van de weg is een grote speeltuin.

De bezienswaardigheden

Berlijn stikt van de bezienswaardigheden. De Reichstag bezoeken is interessant. En vanwege de trappen extra interessant. Let op, je moet je wel vooraf aanmelden. Ik was hier jaren terug en ik vond het ontzettend leuk om naar boven te lopen en van het uitzicht te genieten.

De Fernsehturm op Alexanderplatz is erg tof met de kids: vanaf grote hoogte kijk je over de stad uit. Dit deed ik toen ik met school in Berlijn was. Wij fietsten langs de Brandenburger Tor, een heel bekend gebouw met een plein waar de kids op kunnen spelen.

Bezienswaardigheden Berlijn met kinderen

De vriendelijke mensen

Het viel me echt op hoe vriendelijk de bewoners van Berlijn zijn. Ik werd regelmatig aangesproken toen ik op de fiets zat en in de speeltuinen zat ik gezellig te kletsen met locals. Prettig om te ervaren!

Betaalbaar

Berlijn is betaalbaar! Ik ging op de eerste avond uiteten met de kids bij een restaurantje in de straat van ons hostel. Voor twee hoofdgerechten en 5 drankjes betaalden we nog geen € 20, -. Ook in andere restaurantjes en cafés lagen de prijzen lager dan in Nederland.

Je fietst de stad door

De allerleukste manier om een stad te ontdekken vind ik om er doorheen te fietsen. Je bent dan snel bij je volgende doel en onderweg zie en ervaar je de stad. Wij hadden een bakfiets gehuurd en dat was helemaal top.

Ik was zonder mijn man en met peuter en kleuter op stap, en vanwege de bakfiets had ik af en toe mijn handen vrij. Je spullen kunnen onder de bankjes, dus op een zonnige dag neem je de handdoeken voor een middagje zwembad gewoon mee. Daarnaast is Berlijn een ontzettend grote stad en doordat je er doorheen fietst zie je nog redelijk wat.

Berlijn met kids

Hoeveelheid kinderactiviteiten in Berlijn

Er is heel erg veel te doen in Berlijn met kinderen. Echt heel veel! Er zijn veel leuke kindvriendelijke musea, speeltuinen, zwembaden, Legoland, kindvriendelijke cafés, parken en meren. Of het nu regent of niet, je kan zo ontzettend veel doen met je kids!

Bereikbaarheid

Berlijn bereik je per vliegtuig, trein of auto. Wij gingen met de trein, in 6,5 uur ben je vanaf Amsterdam Centraal in Berlijn. Met het vliegtuig ben je er binnen anderhalf uur.

Stad per bakfiets ontdekken

Windsurfen op de meren

Buiten de drukte liggen een aantal grote meren en recreatiegebieden. Als mijn man de volgende keer meegaat naar Berlijn, dan stap ik zeker weten even op een surfplank. Voor de kids is het een leuke plek om even uit de drukte te zijn en om met water en zand te spelen. Wij bereikten Berlijn per trein, dat was snel en goedkoop. Boek jouw tickets online!

De rondvaarten

Wij maakten een boottocht over de rivier de Spree. De volgende keer kies ik voor een boottocht van drie uur, het liefst een avondvaart. Deze vertrekken om 19.00. Het is zo’n leuke en ontspannen manier om meer van de stad te zien.

Overnachten in Berlijn met kinderen

We krijgen heel vaak de vraag: waar overnacht je nu in Berlijn met kinderen en waar zijn al die leuke kinderactiviteiten in Berlijn? Het hangt er wat ons betreft vanaf waar je wilt verblijven, in welke wijk.

Kom je met de trein, dan is dichtbij Hauptbahnhof wellicht makkelijk: je bent dan snel bij je hotel en dat is na een reis met kinderen wel zo makkelijk. Maar je kan ook kiezen voor een van de kindvriendelijke wijken. Dit zijn tips per plek:

In de buurt van Hauptbahnhof

 • Met de kinderen verbleef ik in het A&O hostel bij het station in de buurt en dat was verrassend ok! De kamer was ruim, de receptie was groot en je kon er wat drinken. Ook was er beneden een speelhoek. Daarnaast is het betaalbaar en de ligging is centraal.
 • Nog iets dichterbij Hauptbahnhof, en het is een hotel, is het Ibis Berlin Hauptbahnhof. Hier lees ik goede recensies over. Je betaalt iets meer maar hebt dan ook iets meer luxe.
 • Daarnaast kan je ook kiezen voor het Meininger Berlin Hauptbahnhof, met ballenbak!

Kreuzberg

Kreuzberg is een van de wijken in Berlijn die om de kindvriendelijkheid bekend staat. De sfeer op straat is erg leuk, er zijn veel cafés, speeltuinen en winkels. Komen de tips!

 • Er zijn diverse appartementen bij Traumberg Flats. De appartementen zijn ruim en de metro stopt om de hoek, wat ideaal is in een grote stad.
 • Berlin Base Apartment is rolstoel toegankelijk en daarmee ook kinderwagen toegankelijk, ideaal! De keuken is volledig uitgerust en op straat is het heel gezellig.
 • Liever in een hotel? Dan raden wij het superior 3-sterrenhotel
  Hotel Prens Berling aan.

Charlottenburg

Ook bekend om de mega kindvriendelijke sfeer is de wijk Charlottenburg. Als wij nog een keer naar Berlijn gaan kiezen wij waarschijnlijk ook voor Kreuzberg of Charlottenburg om te verblijven.

 • Aletto Hotel Kudamm ziet er heel erg leuk uit en heeft een loungebar en een dakterras met panoramisch uitzicht op Berlijn. De kamers worden omschreven als ideaal als je met kleinere kinderen reist.
 • Liever in een appartement? Bij Goodman’s Living heb je de keuze uit diverse soorten appartementen.
 • Drie slaapkamers is soms handig! Zeker als je met een groot gezin reist. Dan zit je prima bij Apartment Niebuhr met een patio, een tuin en gratis WiFi. 

Praktische tips Berlijn met kinderen

Als je naar Berlijn op een stedentrip gaat, dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Hierboven deelde ik al tips voor accommodaties, maar hoe bereik je de stad en wat zijn aanraders qua restaurants? Komen ze!

Berlijn bereiken

Je kan met de auto naar Berlijn rijden. Afhankelijk van waar je woont in Nederland of België ben je zo’n 6 tot 8 uur onderweg. Houd wel rekening met de milieuzones en vereiste stickers.

Wij gaven de voorkeur aan reizen naar Berlijn per trein. Je reist er vanaf Amsterdam in ongeveer 6,5 uur. Kinderen tot 12 jaar reizen gratis mee. En je hoeft geen parkeergeld te betalen of rekening te houden met milieustickers. Bekijk de tickets hier.

Kinderactiviteiten in Berlijn per bakfiets ontdekken

Een stedentrip met kleine kinderen kan best een uitdaging zijn. Je hebt en al je spullen die je moet tillen, het is vaak druk op straat en je kinderen doen lang niet altijd wat jij wilt. Of ze zijn na een paar minuten lopen al moe en weigeren verder te gaan. Met de bakfiets loop je niet tegen dat probleem aan: je vervoert je kind van plek naar plek.

Je kan de bezienswaardigheden zien

Als je de kinderen in een bakfiets zet, kan jij zien wat je wilt zien. In grote lijnen natuurlijk, want je kinderen raken hoe dan ook vermoeid. In het stadsdeel Berlijn Mitte, wat als centrum van de stad wordt gezien, zijn er heel wat bezienswaardigheden.

De Reichstag, Alexanderplatz, Unter den Linden en het Holocaustmuseum onder andere. Als je gaat wandelen met de kinderen, dan kom je lang niet overal. Berlijn is een enorme stad en de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn daarom, zeker voor kinderbenen, al snel te groot. Per bakfiets fiets je van plek naar plek terwijl je kinderen van de tocht genieten.

fietsstad met kids

Berlijn is bakfiets-vriendelijk

Eerlijk, in Amsterdam kan ik niet tegen die bakfietsen. Ze zijn overal, in van die smalle straten en je komt er niet langs. Berlijn is totaal anders: de straten zijn heel erg breed en ik zag geen andere bakfietsen. De stoepen zijn breed genoeg om over te fietsen en vaak zijn er fietspaden.

Je neemt alle spullen zo mee

Met kleine kinderen op pad betekent dat je een hele hoop spullen nodig hebt. In de tijd dat ik zonder kinderen op stedentrip ging nam ik dit overdag mee: camera, geld, flesje water, reisgids. Met de kids heb je altijd eten mee, wat reservekleding, speelgoed…Heel erg veel dus. In de bakfiets leg je dit allemaal onder de bankjes, daar heb je weinig omkijken naar.

speeltuin Mitte

Je hoeft niet te wachten op de bus

Toen we aankwamen in Berlijn zei mijn dochter: ik ben blij dat we de fiets huren, want in de bus heb ik geen zin. Het OV in Berlijn is prima geregeld. Maar met mijn jonge kinderen betekent met de bus gaan eerst naar de halte lopen (eindeloos), dan wachten op de bus, ze rustig laten zitten in de bus en vanaf de halte naar de plek lopen waar je heen wilt (eindeloos). Met de fiets heb je al deze onderdelen van een rit niet en dat is echt heel erg fijn.

Het contact met de bewoners

Omdat de inwoners van Berlijn nog niet zo gewend zijn aan bakfietsen, heb je steeds gezellig contact met de mensen. Iedereen heeft wel een leuke opmerking paraat. Het voelt echt alsof je even deel uitmaakt van de stad. En omdat je je kinderen niet hoeft te tillen en niet steeds zo erg hoeft op te letten, ben je zelf ook zo relaxed dat je gezellig met iedereen praat. Berlijn per bakfiets ontdekken zorgt voor contact met de locals!

Duitsland per fiets en kids

Van speeltuin naar park zonder moeite

En dit was het allerbeste. In de ochtend vul je de bakfiets met eten, drinken, handdoeken en zwemspullen. Kids erbij en ga op pad. Berlijn is een hele groene stad, overal zijn gratis speeltuinen en je komt continu leuke parken tegen.

Ons doel was park Monbijou, een van de kinderactiviteiten in Berlijn, en vanwege de regen hebben we dit niet gehaald. In dit park is een zwembad voor kids, een grote speeltuin en een leuke strandbar.

Voordat je bij je doel aankomt fiets je van bezienswaardigheid naar speeltuin, en van park naar bezienswaardigheid. Omdat je op de fiets de stad ontdekt kom je zoveel leuke plekken tegen waar de kinderen even kunnen rennen en spelen en ondertussen zie je veel van de stad. Ideaal!! Het gaf mijn citytrip met kids naar Berlijn heel veel meer kleur.

Lees ook na dit artikel over kinderactiviteiten in Berlijn:

2 Comments
 1. Erika zegt

  Hallo, bedankt voor alle leuke tips. Had je een elektrische bakfiets gehuurd?
  Ik ga over twee weekjes naar Berlijn met 2 meiden van 7 en lijkt me echt ideaal,maar zelf trappen is nogal zwaar. Waar heb je de bakfiets gehuurd, ik kan online niks vinden.

  1. Karlien de Bruijn zegt

   Hai, Nee het was geen elektrische bakfiets. Ik huurde deze via het Nederlandse bedrijf BimBimBikes. Heel veel plezier!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.