50x Kinderactiviteiten Amsterdam | Complete gids per stadsdeel

0

Kinderactiviteiten Amsterdam: er zijn er heel veel. Wij delen daarom op deze pagina, per stadsdeel, wat de echte aanraders zijn!

Mis jij kinderactiviteiten Amsterdam in dit overzicht? Laat dan vooral een reactie achter of neem contact op om je tip door te geven. En hier komen ze. Je kan ze allemaal doorlezen, of je kan direct naar een stadsdeel “springen”, gebruik daarvoor de inhoudsopgave hieronder. Overzicht van kinderactiviteiten Amsterdam

We hebben de kinderactiviteiten Amsterdam verdeeld over de stadsdelen. Er staan allerlei tips in: onder andere voor kindvriendelijke parken, zwembaden, musea, speeltuinen, restaurants en winkels.

We schreven eerder al een aantal overzichtsartikelen over de stad:

Inhoudsopgave

Kinderactiviteiten Amsterdam | Stadspassen en OV

Wil je veel van Amsterdam ontdekken, dan loont het vaak om een stadspas aan te schaffen. Dit zijn een aantal opties:

 • Ticket voor het openbaar vervoer: maak 1 tot 7 dagen lang dag en nacht onbeperkt gebruik van de metro, de trams en de bussen. De veerponten over het IJ zijn voor iedereen gratis toegankelijk. De pas kost € 8,50 voor een dag, koop hem hier.
 • Officiële I Amsterdam City Card: met gratis musea en attracties, maak onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Amsterdam en maak een gratis rondvaart door de grachten.
 • Go City all-inclusive pas: Kies tussen een 1, 2, 3 of 5-daagse pas. Ga wel eerst na of je de activiteiten op de pas wilt bezoeken en of dit inderdaad voordeliger is dan voor twee losse activiteiten betalen.
 • City Explorer Card met meer dan 25 attracties

Kinderactiviteiten Amsterdam-West

Westerpark

We starten ons overzicht van Amsterdam-West met kinderen in het Westerpark. Sowieso is het -op een mooie dag- fijn om met de kinderen naar een park te gaan.

Het Westerpark heeft veel te bieden, waaronder:

 • cafés,
 • restaurants,
 • bioscoop het Ketelhuis,
 • speeltuinen,
 • zwemgelegenheid,
 • een natuurspeeltuin,
 • en een kinderboerderij.

Bij Kinderboerderij Westerpark lopen er dieren rond die je mag aaien. Ook is er een kleine speeltuin.

In het Westerpark is een langgerekte vijver, aan de oostkant is in de zomermaanden een kinderbadje. Het water wordt dagelijks ververst. Daarnaast is er een natuurspeeltuin: het Woeste Westen. Een avontuurlijke buitenplek waar kinderen tot en met 13 jaar gratis mogen spelen. In bioscoop is er doordeweeks en in het weekend Kleuterbios.

Candy Castle speelparadijs

Candy Castle is een indoor speelparadijs en is gevestigd in een bijzonder pand: een monumentale kerk. Deze speeltuin, met kartbaan, is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar.

Op maandag- en dinsdagochtend is het peuterochtend. Dan kunnen de kleinsten voor € 5,50 p.p. spelen tot 12.00.

Race Planet

In Amsterdam-West kan je indoor karten! Dit is de leukste indoor kartbaan van Europa. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen tijdens speciale kinderheats het karten ervaren.

Zijn jouw kinderen nog iets te klein of vinden ze het te spannend om zelf te rijden? Dan kunnen zij met een ervaren instructeurs meerijden in een duo-kart.

Boerderij Zimmerhoeve

Boerderij Zimmerhoeve is een stadsboerderij in Amsterdam-West. Je bent in de stad en toch heb je even het gevoel dat je de stad uit bent.

Escape room UP Events

Met de kids naar een Escape room? Wij waren bij UP events, met gratis parkeren en een groot terrein met stadsstrand. Zeker aan te bevelen.

Erasmuspark

Het Erasmuspark ligt aan de Jan van Galenstraat, tussen de Admiralengracht en de Mercatorstraat. Van maart tot en met oktober is café Terrasmus open, daarbij is een speeltuin.

Speeltuin Bilderdijkpark

Deze speeltuin in Amsterdam-West is geschikt voor kids tot 13 jaar, er wordt toezicht gehouden. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd voor kinderen.

Sloterplas

Bij de Sloterplas kan je wandelen en je kan zwemmen in het meer. Is het daar te koud voor, dan kan je ook zwemmen in het Sloterparkbad. Bij Watersportcentrum Sloterplas kan je bootjes, kano’s en waterfietsen huren. 

Natuurspeeltuin Tureluur

De Natuurspeeltuin Tureluur vind je in het Sloterpark. Deze speeltuin is gratis toegankelijk en je vindt er allerlei speeltoestellen. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd.

Wijs West

Wijs West

Café Wijs Westis een concept store, geschikt voor gezinnen. Je kan er cadeaus kopen, speelgoed en dergelijke. Maar je zit er ook goed voor wat eten en drinken. De kids spelen ondertussen in de speelhoek.

Fruittuin van West

De Fruittuin van West is een biologische boerderij. Je mag hier fruit komen plukken. Ook kan je terecht in het Tuincafé, bijvoorbeeld voor een pizza uit de pizzaoven.

Nieuwe Meer met de Oeverlanden

De Nieuwe Meer met de Oeverlanden is een plek waar veel te doen is, het is zeker een van de leuke outdoor kinderactiviteiten Amsterdam. Je kan er wandelen en fietsen, of je neemt het pontje naar het Amsterdamse bos.

Andere opties zijn de strandjes, speeltoestellen, het basketbalveld en de skatebaan. Leuk om op zomerse dagen heen te gaan, zeker omdat je mag barbecueën.

Kattencafe Kopjes

Kopjes is het eerste kattencafé van Nederland. Je betaalt 3 euro entree, en dan mag je 2 uur langer blijven. Er wonen zeven katten. Het concept: cats, coffee & cake. Om ervoor te zorgen dat de katten zich goed (blijven) voelen zijn er duidelijke huisregels opgesteld.

Cafe Belcampo 

Café Belcampo is gevestigd in de bibliotheek in de Hallen. Het is een leescafé met een speelhoek.

Kinderactiviteiten Amsterdam-Oost

We gaan verder met de kinderactiviteiten Amsterdam in het stadsdeel Oost. Ook hier delen we tips voor spelen, eten, musea, parken en zwemmen.

Jeugdland + Flevopark en het zwembad

Het Flevopark in Amsterdam-Oost biedt heel veel vermaak voor gezinnen. Zo is er een speeltuin, tennis, watersport, Jeugdland, een leuk en groot openluchtzwembad, barbecueplekken, een terras en diverse routes om hard te lopen. Zeker op een mooie dag is het Flevopark tof om te bezoeken.

Speeltuin Gerardus Majella

In de Indische buurt kom je de gratis speeltuin Gerardus Majella tegen tussen de Kramatweg, Sumatrastraat, Sumatraplantsoen en Tidorestraat.

Kinderboerderij de Werf

Kinderboerderij de Werf is gevestigd in de Watergraafsmeer. Er zijn natuurlijk dieren op de boerderij, daarnaast kan je er wat eten en er is een speeltuin.

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een leuk museum voor gezinnen. Er zijn vaste en tijdelijke tentoonstellingen, gericht op jong en oud. Zo is er voor ieder wat wils. In de schoolvakanties zijn er meestal extra activiteiten voor kinderen. (tickets)

Jaap Edenbaan

Schaatsen kan in Amsterdam op de Jaap Edenbaan. Je kan er heen om gewoon een keer te gaan schaatsen, je kan ook lessen volgen. In de schoolvakanties zijn er extra lessen voor kinderen. De baan is buiten.

Restaurant Bij Storm

Restaurant Bij Storm is een heerlijke plek, in de buurt van IJburg en de A10. Met een stadsstrand en een speeltuin. Op warme dagen staan er kinderbadjes. Op zondagen vanaf 2 uur kunnen kinderen vanaf 3 jaar komen knutselen.

Park Frankendael

Park Frankendael ligt in de Watergraafsmeer en is een ‘kunst‐ en cultuurtuin’. Je komt er bijzondere elementen tegen, waterpartijen en mooie voetgangersbruggen. Er is ook een speeltuin.

Roest

Roest is een heel leuk, creatief café in Amsterdam-Oost. Op dit moment gesloten, na een grote verbouwing in 2021 weer geopend.

Oosterspeeltuin 

De Oosterspeeltuin vind je in het Funenpark, vlakbij Molen de Gooyer en ijssalon de IJsmolen. Dit is een fijne speeltuin met onder andere een groot houten klimkasteel, een grote zandbak, basketbalnetten en overal loopfietsen en driewielers. Als de beheerder er is, is er gratis koffie of thee voor de ouders en limonade voor de kinderen.

Oosterpark

Het Oosterpark is goed te combineren met het Tropenmuseum. Er zijn twee speeltuinen en grenzend aan het Tropenmuseum is er een pierenbadje met grote ligweide.

Kinderconcert in de Koepel

Voorheen waren ze gratis, nu heel vriendelijk geprijsd. Een keer per maand is er een kinderconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest, vaak al vanaf 3 jaar. Toen Robin kleiner was kwamen we hier regelmatig, leuk, cultureel verantwoord en lekker laagdrempelig.

Dit is trouwens vlakbij de Gerardus Majella speeltuin en niet ver van het Flevopark en Jeugdland.

Trampoline springen

Trampoline springen en free running bij VROG (naast de Jaap Edenbaan). Er zijn iedere week verschillende trainingen voor kids vanaf 6 jaar oud, onder begeleiding van de trainers. Er is een freerunning parcour, combo voor kids (trampoline + freerunning), trampoline fitness & bootcamps.

Diemerbos

Net buiten Amsterdam, in Diemen, ligt het Diemerbos. Hier zijn een aantal kortere wandelroutes, waaronder een van 1,2 kilometer die speciaal voor kinderen is. Wandel je een stukje door, dan kom je bij het speelbos.

Kinderactiviteiten Amsterdam-Centrum

En dan de leukste kinderactiviteiten Amsterdam in stadsdeel centrum. In dit gebied is heel veel te doen.

Artis

We beginnen onze tips voor Amsterdam Centrum met de dierentuin, Artis. Deze dierentuin is niet heel groot, maar je brengt er zo een dagdeel door. Je komt op veel plekken speeltuintjes tegen. (Tickets online kopen)

Naast Artis vind je het museum Micropia, vooral interessant voor kinderen die echt geïnteresseerd zijn in de wetenschap. Koop eventueel een combinatieticket voor Artis en Micropia.

Hortus

Vlakbij Artis vind je de Hortus, een botanische tuin in de stad. Er zijn hier speurtochten die de kinderen kunnen volgen. De kas is groot en tof om doorheen te lopen.

Hortus Amsterdam

Verzetsmuseum Junior

Een van de mooiste musea van Amsterdam, of wellicht Nederland, vind ik. Het Verzetsmuseum Junior brengt de Tweede Wereldoorlog op een interactieve manier in beeld. Het thema is heftig, en daarom is dit museum geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9. Zeker een aanrader! De ingang van dit museum is schuin tegenover Artis.

UJ Klaren

Speeltuin UJ Klaren is een grote, gratis speeltuin in het centrum van Amsterdam. De speeltuin is dagelijks geopend. De speeltuin is vind je bij de 2de Weteringsplantsoen 10.

Scheepvaartmuseum met kinderen
Scheepvaartmuseum

Joods Historisch

Blogger Alyt bracht een bezoek aan het Joods Historisch Kindermuseum. Hierover schreef ze: Het kindermuseum is een museum waarbij kinderen op een speelse manier het joodse leven ontdekken. In elke kamer is wel iets te doen en/of te ontdekken. Wij vonden het erg leuk om er te zijn, en raden dit museum zeker aan. Er is erg veel te doen voor kinderen. (tickets kopen)

Madame Tussaud

Madame Tussaud is het bekende wassenbeeldenmuseum, bij de Dam in Amsterdam. Veronique bracht een bezoek aan dit museum met haar gezin en zei daarover: “het is een leuke uitstap met iets oudere kinderen die al wat beroemde filmsterren, sporters, kunstenaars en politici (her)kennen. Ook leuk voor jezelf. Wie wil er nu niet op de foto met George Clooney.” (koop tickets)

Museum of Illusions

Het Museum of Illusions is een actief uitje en zeker een van de kinderactiviteiten Amsterdam voor wat oudere kinderen. Absoluut als ze Instagram hebben. In dit museum ga je steeds op de foto, en dat is bijzonder. Voor elke foto moet je namelijk alleen of met z’n allen iets uitbeelden op de foto.

Paleis op de Dam

Eerder dit jaar was blogger Anouk naar het Paleis op de Dam met haar zoon. In het Paleis zie je prachtige zalen en gangen. Dit museum is een mooie combinatie van geschiedenis, pracht en praal. En het is ook bijzonder, omdat het nog steeds wordt gebruikt. (kaartjes kopen)

Dungeon

Weer een kinderactiviteit in Amsterdam-Centrum voor wat oudere kinderen. In Dungeon ga je griezelend door de ruimtes heen, onderweg kom je allerlei engerds tegen. Absoluut leuk voor een dagje Amsterdam. (tickets)

Drie Graefjes

Mijn favoriete plek voor een (heel groot) stuk taart in Amsterdam: de Drie Graefjes. Zeker de regenboogtaart mag je eigenlijk niet missen. Ik neem het vaak mee naar huis en dan eet ik de taart in etappes op.

Rondvaartboot

Wil je het centrum op een bijzondere manier ontdekken, stap dan in een rondvaartboot. Ook ideaal als de kinderbenen al wat vermoeid zijn. Er zijn speciale kinderrondvaarten.

Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson presenteert 10.000 jaar cultuurgeschiedenis, Van Nijl tot Amstel. In het Allard Pierson museum zijn geregeld leuke tentoonstellingen voor kinderen, bekijk het actuele aanbod via deze pagina.

Ons lieve heer op Solder

Met mijn peuter was ik in het museum Ons Lieve heer op Solder. Wat vond hij het leuk om door de smalle gangen te wandelen en de trappen te beklimmen. Op zolder kom je inderdaad een grote kerkzaal tegen. Een heel bijzonder museum.

Anne Frank

Het Anne Frank Huis mag niet missen in het overzicht van kinderactiviteiten in Amsterdam. Niet het leukste museum, wel heel erg interessant. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, 9. Koop vooraf je tickets zodat je zeker weet dat je naar binnen mag.

Ripley’s

Blogger Anouk bezocht Ripley’s met haar zoon. Dit uitje staat ook wel bekend als de raarste attractie van Amsterdam. De eerste drie verdiepingen staan vol met de gekste dingen, zoals de langste man ter wereld, de dikste man, een kalfje met 2 koppen en sommige griezelige dingen. Op de bovenste verdieping geniet je van het uitzicht over Amsterdam. – Tickets koop je hier

Scheepvaartmuseum

Vlakbij het Centraal Station is het Scheepvaartmuseum gevestigd, naast het NEMO (zie de volgende tip voor kinderactiviteiten in Amsterdam). In het museum zijn diverse tentoonstellingen, waar je ook met kinderen heen kan. Daarnaast is er een VR mogelijkheid voor kinderen vanaf 8 jaar.

En het meest in het oog springende: Achter het Scheepvaart museum in Amsterdam ligt het schip de Amsterdam, een replica van een VOC schip uit de Gouden eeuw.

kinderactiviteiten in Amsterdam

Nemo

Het NEMO is een van de bekendste musea van Amsterdam, misschien wel van Nederland. Dit museum is ontzettend interactief: kinderen en volwassenen ontdekken hoe wetenschap werkt. Het is een groot museum, dus je bent al snel een dagdeel kwijt als je het meeste wilt ontdekken. Zeker de moeite waard als je in Amsterdam bent met het gezin. (kaartjes kopen)

Amsterdam museum

Wil je de Kalverstraat in maar heb je moeite om je familie te overtuigen? Ga dan naar het Amsterdam museum, naast de Kalverstraat. Het Kleine Weeshuis is echt superleuk voor kinderen.

Blogger Alyt was hier en schreef erover: “De fluistervoorwerpen zoeken en beluisteren was het allerleukste, maar ook de doe-dingen vonden ze prachtig. We hebben in zo’n 75 minuten het Kleine Weeshuis ontdekt.”

Vlakbij het Amsterdam museum vind je het Begijnhof, een gratis toegankelijke bezienswaardigheid in Amsterdam. Ik loop hier graag even langs als ik in de buurt ben.

Torens beklimmen

Ook leuk om Amsterdam van een andere kant te bekijken. Je kan op diverse plekken kerktorens beklimmen. Dit zijn de torens van de Westerkerk, Zuiderkerk en Oudekerk. 

Muizenhuis

De winkel en werkplaats van het Muizenhuis in de Jordaan, daar is blogger Nicole net geweest: superleuk! Je kunt er gewoon rondlopen, foto’s maken en vragen stellen over het Muizenhuis. Er staat uiteraard ook een heel groot muizenhuis (met kleine toneelkijkers) en losse scenes, sommige heel laag zodat ook de allerkleinste kunnen kijken. Er is ook een kleine muizenspeurtocht voor de jongste kinderen.

Wel een disclaimer: je loopt groot risico om hierna thuis een muizenhuis te gaan bouwen.

Oudhollandse snoepwinkel

Een van de zoete kinderactiviteiten in Amsterdam vind je ook in de Jordaan. De Oudhollandse snoepwinkel ligt vlakbij de winkel van het Muizenhuis. Je vindt hier alle soorten snoep: ouderwets en nieuw.

Poezenboot

Superleuk voor kattenliefhebbers is de Poezenboot. De katten lopen gewoon los en je mag aaien zoveel je wil. Wel beperkte tijden voor bezoek, dus even goed plannen als je gaat. Het is gratis maar donaties zijn natuurlijk heel welkom. 

Kinderactiviteiten Amsterdam-Zuid

Amsterdamse bos

Het Amsterdamse bos is de eerste van de kinderactiviteiten in Amsterdam-Zuid die we noemen. En dit is een heel uitgebreide: je brengt hier zo een dag door, met alle mogelijkheden die het bos biedt.

Dan heb je natuurlijk de pannenkoekenboerderij, geitenboerderij, speeleilanden en het pierenbadje.

Hier zijn ook de bootjes van Miniport, dat ligt naast de speeleilanden. Het Funforest klimpark is ook erg leuk.

Daarnaast zijn er diverse speeltuinen in het bos. Ook kan je er wandelen en soms komen de vliegtuigen heel laag over.

Stedelijk Museum

Musea Museumplein

De musea aan het Museumplein zijn allemaal een bezoek waard. Het Stedelijk Museum biedt een grote verzameling moderne kunst. Ik was hier met mijn gezin. In plaats van het voorgenomen uurtje bleven we hier ruim vier uur. (tickets)

Ook bezochten wij het MoCo, gevestigd in Villa Alsberg. Een museum voor moderne kunst. Veel kleiner dan de andere musea op het Museumplein. Onze kinderen, zeker de oudste, zijn gek op kunst en dan is het leuk om erheen te gaan. Anders zou ik dit museum overslaan, ook omdat het ontzettend druk was binnen. (tickets kopen)

Nicole bezocht het Van Gogh museum. Zij schreef hierover: “Het Van Gogh museum is er goed in geslaagd om het museum aantrekkelijk te maken voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Als je samen met je kinderen het museum wilt verkennen dan is er genoeg keuze: de koffer, de speurtocht, de rondleidingen. Vinden je kinderen het leuk om zelf creatief bezig te zijn, dan is de workshop echt een geweldige activiteit.” (tickets kopen)

En dan natuurlijk nog het Rijksmuseum: ook dit museum is een aanrader met kinderen. In de vakanties zijn er geregeld extra activiteiten. Helaas hebben we nog geen Reistipsmetkids-bezoek aan het museum afgelegd. Zodra dat zo is, zetten we onze review online!

Vondelpark met de Vondeltuin

De Vondeltuin in het Vondelpark is zeker een bezoek waard, bijvoorbeeld nadat je een van de musea bezocht hebt bij het Museumplein. Deze tuin is een groot terras, in het zuiden van het Vondelpark.

De Vondeltuin grenst direct aan een speeltuin. Daarnaast zijn er kidsmenu’s en een heleboel lekkere ijsjes.

Naast de Vondeltuin is ook het Melkhuis de moeite waard. Met een grote speeltuin met tokkelbaan en een fijn terras aan het water. En aan de rand van het Vondelpark zit het Kinderkookcafe.

Amstelpark

In het mooie Amstelpark vind je een hele mooie, grote, gratis speeltuin. Er zijn ook enkele attracties waar je voor moet betalen, als de bootjes en de zweefmolen. Naast de speeltuin is een stadsboerderij.

Beatrixpark

Ook het Beatrixpark is een aanrader om te bezoeken met kids in Amsterdam-Zuid. Zeker op een zonnige dag, want er is hier een mooi pierenbad. In het bad staat een zeemeermin met een schelp waar water uitkomt. Daarnaast is er een kinderspeelplaats met een grote zandbak.

Botanische tuin

Naast de Hortus in Amsterdam-Centrum is er nog een botanische tuin in Amsterdam, de Botanische Tuin Zuidas. Deze tuin is gratis toegankelijk en is het mooist in de zomermaanden. Bekijk de info op de website.

Mirandabad

Een van de leuke zwembaden in Amsterdam is de Mirandabad. Kenmerkend aan dit bad is de grote, glazen koepel boven het golfslagbad. Er is peuterbad met verschillende speeltoestellen.  

Jaap Edenbaan

Als je wilt schaatsen, dan is de Jaap Edenbaan de plek in Amsterdam om heen te gaan! Dit is een echte buitenbaan, dus warme kleding is wel nuttig!

Strandzuid

Van de kou op de schaatsbaan gaan we naar een van de zomerse kinderactiviteiten in Amsterdam. Tussen Amsterdam RAI en het Beatrixpark vind je dit stadsstrand.

Concertgebouw

In het Concertgebouw zijn op zondagochtend geregeld kindervoorstellingen, die zijn heel leuk. Kijk op de website voor de voorstellingen. Koop vooraf een kaartje, de meeste voorstellingen zijn snel uitverkocht.

Museumtram

Electrische Museumtramlijn Amsterdam is heel leuk om te bezoeken. Nicole deed dit eens met haar zoon toen hij nog 3 jaar was. Wat zij merkten was dat bij het eindstation in Ouderkerk absoluut niets te beleven is. Dus het is wellicht leuker om bijvoorbeeld in het Amsterdamse bos al uit te stappen. 

Kinderactiviteiten Amsterdam-Noord

We gaan het IJ over voor de volgende set van kinderactiviteiten in Amsterdam. In Amsterdam-Noord is er ook heel wat te doen voor gezinnen, dit zijn een aantal tips. Lees daarnaast het overzicht van Amsterdam-Noord, wat we eerder opstelden.

Look Out Tower

Vanaf de Amstersdam LookOut kijk je uit over heel Amsterdam. Ben je een waaghals? Dan is het heel tof om op het dak te schommelen! Je hangt echt in de lucht boven het gebouw. 

Wondr

Het nieuwe pop-upmuseum Wondr in Amsterdam is zeker ook een aanrader om met kinderen heen te gaan. Je kan er van alles ruiken en proeven. Maar je komt er vooral om toffe foto’s te maken. Let op: Voor kinderen tot een jaar of 10 zijn speciale toegangstijden. – Tickets kopen

This is Holland

Een ander tof uitje dat Anouk testte in Amsterdam met haar kind is de 5D experience This is Holland. De beelden die je tijdens de film ziet zijn op 22 plekken in Nederland gefilmd. De bank schuift naar voren en beweegt heen en weer tijdens de film, waardoor het echt lijkt alsof je over Nederland vliegt. Door de speciale effecten wordt dit nog levendiger. – koop tickets

Noorderpark met zwembad

Het Noorderpark is een groot park in Amsterdam-Noord. Zeker het Noorderparkbad is een aanrader om te bezoeken. Dit zwembad is zelfs bekroond als het mooiste zwembad!

Er is een binnengedeelte, met glijbanen. En in de zomermaanden is het grote buitendeel, met kinderbad. erg leuk.

kinderactiviteiten in Amsterdam

Kinderactiviteiten IJburg

We gaan verder met de kinderactiviteiten in Amsterdam op IJburg, het nieuwste gedeelte van Amsterdam.

Boottocht naar Pampus

Het is een van de kinderactiviteiten Amsterdam, alleen je vaart al snel de haven van IJburg uit. Je vaart naar Pampus, het eilandje voor Amsterdam. Nicole was een dag op Pampus en vond dit erg leuk om te doen. Op Pampus zijn ook een aantal activiteiten, waardoor dit een tof dagje uit is.

Een andere optie voor een boottocht vanaf IJburg is varen naar het Muiderslot. Koop hier je toegangskaart

Apenkooien

Ieder weekend wordt er apenkooien georganiseerd voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Entree bedraagt € 5, – per kind. Bekijk de informatie.

Boerderij op IJburg

De boerderij op IJburg is een kinderboerderij, met het idee om mensen in contact te brengen met dieren en de natuur.

Surfcenter IJburg

Vlakbij Blijburg (stadsstrand met restaurant, ook in de winter geopend) kan je windsurfen en je kan leren windsurfen. Dit doe je bij Surfcenter IJburg.

Theo van Goghpark

In het Theo van Goghpark op IJburg vind je een grote speeltuin met leuke stormbaan. Voor jongere kinderen zijn er ook wat kleinere speeltoestellen.

Kinderactiviteiten omgeving Amsterdam 

Ook in de omgeving van Amsterdam zijn er heel veel leuke kinderactiviteiten. Wij delen een aantal tips voor kinderactiviteiten buiten Amsterdam. Veel plekken zijn ook met de fiets of het OV bereikbaar.

Pontjesroute Holysloot

Voor de pontjesroute Holysloot heb je of een fiets nodig, of je moet zin hebben om een flink stuk te wandelen met het gezin. Je wandelt met je fiets door de weilanden, gaat over smalle bruggetjes en je neemt dan het pontje naar Holysloot.

Ga in Holysloot naar het Schoolhuis, voor de lekkere chocoladetaart. Aan de overkant van de weg is een grote speeltuin.

Andere optie is om bij de Theetuin Overleek een kano of fluisterboot te huren en om dan naar Holysloot te varen.

Kerktoren Ransdorp beklimmen

Wil je Waterland van bovenaf bekijken, beklim dan de kerktoren van Ransdorp. Vanaf het dak van de stompe toren geniet je van het uitzicht.

Hemmeland Monnickendam

Op mooie dagen kan je zwemmen bij het Hemmeland in Monnickendam. In dit recreatiegebied zijn meerdere zwemstrandjes.

In de zomermaanden is de leuke strandtent Strandvier geopend. Er ligt hier speelgoed en er is een trampoline.

Grote speeltuin Monnickendam

Vanaf april tot en met oktober is de grote speeltuin in Monnickendam, op mooie dagen, geopend. Voor een euro per kind ben je hier de hele dag zoet. Er zijn speelgedeeltes voor jongere en voor oudere kinderen.

Meer over Monnickendam lees je in het artikel over Monnickendam met kinderen.

Zaanse Schans

Een super Hollands uitje en het is nog gratis ook: een bezoek aan de molens op de Zaanse Schans.

Daarnaast kan je het Czaar Peterhuisje bezoeken, waar geregeld leuke workshops zijn (tegen betaling). In het Zaans Museum ligt de Verkade Experience. Voor € 1, – kan je een speurtocht over de Zaanse Schans volgen.

Haarlemmermeerse bos

Afgelopen winter waren we een middag in het Haarlemmermeerse bos met de kinderen. Je komt er twee restaurants tegen: Papa’s Beach House en het pannenkoekenpaviljoen. Daarnaast zijn er wandelpaden, je kan er zwemmen en er zijn veel speeltoestellen.

Cobra Museum

Het Cobra Museum in Amstelveen is een museum voor moderne kunst. Er zijn geregeld activiteiten voor de jeugd, waaronder rondleidingen en workshops.

Twiske + avonturenspeelplaats

Het Twiske is een recreatiegebied en dit begint net buiten Amsterdam-Noord. In het Twiske zijn diverse zwemstrandjes. Tijdens de zomermaanden wordt het water geregeld gecontroleerd.

Bij het Twiske is het toegestaan om te barbecueën, er zijn wandelroutes en er is een grote, gratis avonturenspeeltuin. Daarnaast is er een klimpark en een pannenkoekenhuis!

Ballorig Zaandam

Wil je naar de binnenspeeltuin? In Zaandam vind je de grote binnenspeeltuin Ballorig.

Kinderboerderij, ponypark & speeltuin De Heul

Van een moeder van school kreeg ik de tip voor De Heul in Oostzaan. Deze privé kinderboerderij is geopend op woensdag en zaterdag van 12.00 – 16.00.

Kinderparadijs Purmerend

Het Kinderparadijs in Purmerend is een groot speelterrein waar de kinderen worden gestimuleerd om zelf te spelen en te ontdekken. Pannenkoeken bakken op een zelf gestookt vuurtje is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Speelbos Purmerbos

Ook in Purmerend: het Speelbos in het Purmerbos. Ook hier kunnen de kinderen spelen met natuurlijke materialen.

Lees ook onze andere tips over wat er te doen is in Purmerend met kinderen.

Slobbeland Volendam

In Volendam is er genoeg te doen voor kinderen. Op mooie dagen is het Slobbeland een aanrader om naartoe te gaan. Het Slobbeland is een recreatiegebied. Er staan speeltoestellen en de kinderen kunnen er rondlopen.

Lees al onze tips voor een bezoek aan Volendam met kinderen.

Heemtuin Zaandam

De Heemtuin is een klein paradijs in Zaandam. Er zijn kronkelige paadjes en doorkijkjes, orchideeën en halsbandparkieten. Kinderen ontdekken de tuin aan de hand van een speurtocht, in de vakanties zijn er geregeld extra activiteiten te doen.

Zaandam met kinderen

Hembrugmuseum

In het Hembrugmuseum ontdek je het verhaal van de wapen- en munitiefabriek die vanaf het eind van de 19de eeuw tot 2003 op het Hembrugterrein in Zaandam gevestigd was. Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen mee onder begeleiding van een volwassene.

Bezoekerscentrum Poelboerderij

Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken vaarexcursies door het Wormer- en Jisperveld.

Naast het bezoekerscentrum is het Veenweidepark De Trickel: het Wormer- en Jisperveld op minitauurformaat. Een plek vol avontuur met een pontje, een vogelwand, uitkijktorens en een waterspeelplaats. Ideaal voor de kinderen.

Natuurmuseum Heimans

Natuurmuseum Heimans in Zaandam is zeker leuk om met de kinderen te ontdekken. Wat ontdekken, dat doe je in dit doe-museum waar je je handen veel mag gebruiken.

In het museum is de kindvriendelijke expositie “Natuur in de stad”. Hier ontdek je op een speelse en verrassende manier welke natuur er in de Zaanse stedelijke omgeving is.

Groengebied Amstelland

Het Groengebied Amstelland is een groot recreatiegebied waar heel veel activiteiten mogelijk zijn en dat is leuk op mooie, zomerse dagen.

Voor kinderen is de Speelboerderij Elsenhove erg leuk. Er is hier genoeg te doen om kinderen een middag te vermaken. Ontdek de boerderijdieren of de grote, avontuurlijke speeltuin.

Fort van Edam en het strandbad daarnaast

En de laatste tip van de kinderactiviteiten in Amsterdam, of eigenlijk in de regio: ga naar Edam met kinderen. Edam is een stadje dat tegen Volendam aan ligt. Bezoek dan ook het Fort van Edam, let op de openingstijden, en ga daarna door naar het Strandbad. Hier is een speeltuin, een restaurant en een strandje met glijbanen.

Wil je noordelijker Noord-Holland ontdekken? Dan is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een aanrader, en natuurlijk het Sprookjesbos. Of ontdek de musea in Medemblik met kinderen en ga zeker ook naar Hoorn met kinderen. Lees de tips voor de omgeving van Amsterdam!

Kindvriendelijke accommodaties Amsterdam

Wil je deze kinderactiviteiten in Amsterdam combineren met een weekend of stedentrip Amsterdam? Dan zijn dit enkele aanraders om te overnachten in de stad of net buiten de stad:

 1. Een prettige plek is de Amsterdam Farm Lodge. Je overnacht in een van de ruime appartementen. Wat zo ideaal is is dat er heel veel buitenruimte is, er is een natuurspeeltuin en er is een restaurant op het terrein. Daarnaast kan je er gratis parkeren.
 2. Een andere aanrader voor een kindvriendelijk hotel in Amsterdam is het Volkshotel. Dit is een heel creatieve plek. Er zijn kamers voor 3 of personen beschikbaar.
 3. Het ClinkNOORD Hostel ligt in Amsterdam-Noord, vlakbij de (gratis) pont naar de overkant. Je verblijft in een kamer met eigen badkamer.
 4. Wil je bijzonder overnachten? Dan kan op een woonboot met twee slaapkamers bij de Basichouseboat.
 5. Het Van der Valk Volendam Hotel ligt naast de bushalte, hier vertrekken meerdere bussen per uur naar Amsterdam Centraal. De auto parkeer je gratis. In het hotel is een zwembad.
 6. Laatste kindvriendelijke accommodatie in Amsterdam die we noemen: het designhostel Stayokay Amsterdam Oost (Zeeburg). StayOkay is goed betaalbaar en er is altijd speelgoed of een speelhoek aanwezig, ideaal voor een stedentrip met kinderen.

Meer uitgebreide artikelen lezen?
Dit zijn de leukste uitjes in Noord-Holland
Lees onze tips voor Antwerpen met kinderen
En dit doe je op Mallorca met gezin
En dit schreven we over wereldstad Bangkok met kinderen verkennen

Bekijk ook wat je gratis kan doen met je kids in Amsterdam

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.