Interrail reis met kinderen | Mijn ervaring

0

Op een Interrail reis met kinderen gaan, hoe leuk is dat? Waar denk je aan, hoe bedenk je een route en wat moet je vooraf vastleggen? Van de zomer ging ik op een korte Interrail reis met mijn twee kinderen (5 en 7 jaar). In deze blog deel ik onze ervaringen en tips.

Al jaren droomde ik van een Interrail reis met kinderen, en ik vond het tijd om eindelijk eens te gaan. Nu waren we van de zomer al in de omgeving van Antwerpen, bij Kalmthout met kinderen. Vanwege opdrachten kon ik niet al te lang weg, dus het werd een korte Interrail reis met kinderen. Dit is wat we deden en hoe ik de route plande.

Mijn Interrail reis met kinderen

Aanvankelijk was het zoeken naar een route: ik wilde stad en natuur combineren. Daarnaast had ik mijn oog op de Balkan/Oost-Europa. Maar, toen bleek dat ik maar een ruime week had om rond te reizen. Dus ik moest mijn plannen inkorten.

Interrail reis met kinderen

Route Interrail reis met kinderen

Wij hebben met recht een korte Interrail reis gemaakt: van Amsterdam naar Wenen. Van Wenen naar Frankfurt. En van Frankfurt naar Amsterdam. Omdat we een week de tijd hadden kon ik -vond ik- kiezen uit een Interrail pas (te koop via NS International) voor 3 reisdagen, of een voor 5 reisdagen. Met 5 reisdagen in een week ben je alleen maar aan het reizen in een week. Daarom koos ik voor 3 reisdagen.

Ik vroeg mijn kinderen: willen jullie een stedentrip, natuur of strand? Tot mijn verbazing wilden ze allebei heel graag naar steden toe. Wenen met kinderen bezoeken stond hoog op mijn lijst, dus die bestemming moest. Frankfurt lag op de route, dus die stad was een strategische keus. Dit bleek ook een goede keus, want we hebben nog getwijfeld of we een dagdeel langer wilden blijven.

Interrail reis met kids
Frankfurt

Onze ervaring

Ik vond het uitzoeken van een leuke route nog best ingewikkeld. Naar Wenen was 11 uur reizen. Dan door naar bijvoorbeeld Praag en daarna naar Amsterdam betekent 3 hele lange reisdagen. Daarom koos ik voor Wenen als start, dan heb je het lange stuk gehad.

Een andere optie is een nachttrein nemen, zodat je een groot stuk ’s nachts overbrugt. Mocht ik nog een keer gaan dan denk ik dat ik met deze optie start. Vanuit die plek reis ik dan rustig terug naar Nederland. Wij hebben stoelen gereserveerd, dat was wel prettig. Zeker in de zomermaanden zijn de treinen vaak vol en ik wil niet zoeken naar lege stoelen met mijn jonge kinderen. Tijdens de Interrail reis met kinderen bezochten wij twee steden. Mijn kinderen vinden dat fantastisch. Ik merkte dat ik bij een derde stop wel graag naar een meer of een natuurgebied was gegaan.

Wenen met kids
Wenen

Reizen met de trein

Met de kinderen vind ik reizen met de trein heel prettig. Je kan rondlopen, je hebt voldoende beenruimte, er is een café en het reist rustig. Ook tijdens de Interrail reis viel het me weer op hoe prettig het is om met kinderen met de trein te reizen. De lange zit naar Wenen (11 uur) kwamen we goed door met het gratis WiFi, tablets en ook het eten bij het restaurant in de trein.

Kosten

De kosten voor een Interrail reis hangen af van welke pas je kiest (bekijk ze hier) en hoe oud je kinderen zijn. Mijn kinderen konden gratis met mij meereizen. Dat is ideaal!

Je kan ook kiezen voor een pas voor 1 land, bijvoorbeeld Italië of Spanje. Dan reis je erheen op eigen kosten en in het land maak je gebruik van de pas. Voor sommige landen valt dit bedrag laag uit. Het is verstandig om te berekenen of de pas je geld oplevert of dat je duurder uit bent.

Met de Interrail pas kon ik iedere trein naar Wenen kiezen, en daarmee ook de snelste met de minste overstappen. Hierdoor kon ik een “dure” trein kiezen. Als je op tijd je trein boekt dan ben je vaak minder geld kwijt. Ik boekt een paar weken voor de reis pas. Ook kan je kiezen om de Interrail pas enkel in te zetten op de lange trajecten en voor korte stukken tussen grote steden losse kaartjes te kopen. Daarnaast ben je natuurlijk geld kwijt aan overnachtingen, eten, drinken en uitjes.

Wij reisden in de zomervakantie en dan zijn hotels duurder dan in het laagseizoen. Ook is het in de steden in deze maanden drukker en warmer.

Wat neem je mee?

Wat neem je mee op zo’n Interrail trip? Dit zijn een aantal handige tips voor het inpakken:

Waar let je op?

Als je op Interrail reis met kinderen gaat, dan zijn er een aantal dingen die ik handig vond om op te letten.

 • Niet onnodig vaak overstappen.
 • Kies een gebied in Europa. Ik wilde en naar Portugal en naar de Balkan en naar Griekenland. Dat red je niet in één reis met kinderen.
 • Niet al te lange reisdagen of veel dagen tussen de lange reisdagen.
 • Is een nachttrein een optie?
 • Zijn er snellere opties om te reizen? Naar Wenen maakte dit uren verschil.
 • Bij bepaalde treinen de stoelen reserveren.
 • Hotel of appartement boeken in de buurt van het treinstation. Dit scheelt slepen met bagage na een lange treinreis. Ik kijk op Booking.com naar de afstand tot het station. Zoek wel eerst op bij welk station de trein stopt.
 • Is de Interrail pas echt goedkoper dan losse kaartjes kopen? Voordeel van de Interrail pas is dat je flexibel bent: op het laatste moment kan je kiezen met welke trein je waarheen reis. Maar weet je ver van tevoren waar je heen reist, dan kan eerste klas reizen zelfs nog goedkoper uitvallen dan de tweede klas vertelde een lezer me.
 • Voldoende vermaak voor onderweg meenemen. Er is in de Duitse treinen gratis WiFi en er zijn stopcontacten. In deze treinen zijn vaak ook speciale kinderafdelingen.
 • Met jonge kinderen merk ik dat het prettig is als je een parkje of een speeltuin hebt in de buurt van je hotel. Of een speelhoek in het hotel. Na een lange treinreis willen ze nog even rennen maar ze hebben vaak geen zin in sightseeing.
 • Reis je op een budget dan is het ook verstandig om te kijken in welke landen je goedkoop overnacht. Ik vond Kroatië en Servië goed betaalbaar.
 • Hoe warm is het in dat gebied in die tijd van het jaar? Wenen was met 30+ graden in augustus erg warm.

Interrail reis met kinderen – voor herhaling vatbaar

Voor herhaling vatbaar? Absoluut! Echt, ik stap vandaag nog in de trein als ik de kans krijg. Wel heb ik me verkeken op de hoeveelheid tijd die het kost om zo’n (korte) trip te plannen. Ik wilde veel, je kan opeens allerlei plekken en landen bezoeken in een trip. Dan is het keuzes maken. Ook is niet ieder treintraject mogelijk met Interrail, dus dat moet je in de gaten houden.

Misschien leuk om te delen, mijn oorspronkelijke plan: Amsterdam – Wenen – Bratislava – Budapest – Zagreb – Ljubljana – München – Amsterdam. Of naar Belgrado verder en terug via Wenen. Maar daar was ik steeds in aan het strepen omdat ik ook naar de natuur wilde en het liefst ook nog naar de kust.

Ik denk eraan om komend jaar weer op Interrail reis met kinderen te gaan. Dan rondom de herfstvakantie (wij hebben flexibele vakanties) zodat het rustiger, goedkoper en minder warm is dan dit jaar in de zomer. Voorlopige bestemming: de Balkan.

Ga jij op een Interrail trip of plan je er een en heb je vragen? Laat het me zeker weten!

Lees ook:
Prachtig Innsbruck bezoeken
Of ga naar Mallorca met kinderen, dat kan ook per boot tijdens je Interrail avontuur.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.