Interrail met kinderen, is dat een goed idee?

Europa met kids per trein ontdekken

0

Interrail heeft mij altijd gefascineerd. Je koopt een kaart voor de trein en reist heel Europa door (als je de goede kaart hebt). Al een aantal jaar heb ik het idee om te gaan interrailen met de kinderen. In deze reisblog zoek ik uit of het voor mij een goed idee is om op interrail met kinderen te gaan tijdens een vakantie!

In deze blog lees je:

  • Wat een Interrail pas kost – bestel hem bij NS International
  • Wat een pas kost voor kinderen
  • Hoeveel landen je kan bezoeken met de pas
  • Met welke kosten je tijdens je interrail reis met kids rekening moet houden
  • Ideeën voor routes

Interrail met kinderen | Wat is dat?

Interrail betekent dat je met de trein rondreist. De keuze bestaat uit dertig landen of je koopt een pas waarmee je alle landen kunt bezoeken. Meer reisdagen betekent een duurdere pas. Er is een pas waarmee je door alle landen kan reizen en er is een pas waarmee je in één land kunt reizen. Die laatste passen beginnen bij € 36, -. De prijs van de pas is afhankelijk van je leeftijd en het aantal reisdagen dat je denkt nodig te hebben. De Global pas start bij € 170, -. (Dit bedrag is wel voor jongeren, als volwassene ben je zo € 250, – kwijt)

Kinderen tot en met elf jaar reizen gratis mee, je mag maximaal twee kinderen van deze leeftijden laten meereizen op je pas.

Een land of meerdere landen

Hier komt voor mij het probleem: als ik op interrail met kinderen ga, weet ik niet zeker of ik één land wil bezoeken of meerdere landen. Bekijk het vanuit geld-oogpunt: een pas voor een land is goedkoper dan een pas voor alle landen. Maar stel je kiest voor Spanje, je moet er ook nog komen. En met vliegen betaal je wel voor je kind, tenzij het nog geen twee jaar is. Waardoor je waarschijnlijk rond hetzelfde bedrag uitkomt als wanneer je een pas neemt voor alle landen.

Een andere optie is met de trein in Nederland starten en dan een eindpunt bedenken met goedkope vluchten naar Nederland. Je kan dan een heel stuk reizen met kinderen zonder dat je dezelfde tijd weer terug moet in de trein.

Overnachten tijdens interrail

Overnachtingen in Europa zijn duur. Daar kwam ik achter toen ik onze vakantie in Thailand tijdens het piekseizoen had vastgelegd. Natuurlijk, de prijzen liggen hier wat hoger. Maar zoveel? De meesten kiezen ervoor om te overnachten in de trein. Alleen in de trein met een peuter en kleuter zie ik dat niet zitten. Ik ga daarom op zoek naar goedkope alternatieven dan een hotel: een hostel of Airbnb waarschijnlijk. Of een aanbieding van een hotel! Met twee kinderen is het natuurlijk ook zo dat je slaapplek duurder is dan wanneer je zelf reist.

Interrail met kinderen: de route

Belangrijker dan de pas is bedenken welke route je wilt gaan rijden met de trein. Afhankelijk daarvan weet je ook welke pas je nodig hebt. Mijn voorkeur nu gaat uit naar een route vanuit Nederland en dan een vlucht terug. Mijn man houdt niet van reizen met de trein, dus ik zal zelf met de kids in de trein stappen. Daarom wil ik weinig overstappen en zet ik de route vooraf uit (download een PDF van de spoorwegkaart).

Ik twijfel tussen drie eindbestemmingen: Portugal/Spanje, Griekenland en Kroatië. Ik ga voor vier reisdagen, dus daarmee zal ik een route uitstippelen. Maar, de terugvlucht met kids kost ook geld.

Alternatief daarom is wel om een rondje te maken. Bijvoorbeeld via Parijs naar Lyon, Zwitserland, Duitsland en Nederland. Of juist beginnen in Berlijn en dan nog twee steden in Oost-Europa ontdekken.

Conclusie Interrail met kinderen

Ik dacht dat interrail een manier was voor een goedkope vakantie met de kinderen in Europa. Je kind tot elf jaar hoeft geen pas. Maar al met al ben je al snel veel geld kwijt!

Het begint met het treinticket (bestel deze via NS International), maar ook de overnachtingen zijn niet heel goedkoop. Ik ga op zoek naar de mogelijkheden om toch goedkoop te kunnen interrailen!

Update 2022: Inmiddels heb ik al twee interrail rondreizen gemaakt met de kinderen. De tweede keer wilde ik in de zomervakantie naar een meer in Noord-Italië. Ik ben toen eerst gaan zoeken naar een betaalbare overnachting die wel geschikt is voor kinderen (die vond ik aan Lago Maggiore) en daarna ben ik de rest van de rondreis gaan uitstippelen. Met kinderen vind ik het wel belangrijk dat de accommodaties niet onnodig ver/onhandig liggen ten opzichte van het treinstation of een bushalte.

Lees ook: tips voor lange treinreizen met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.