(TIP!) Naar Drenthe met kinderen | Leuke uitjes en kindervakanties

0

De leukste uitjes in Drenthe met kinderen? Wij komen graag in deze prachtige provincie en delen onze beste tips met jou!

Waarom je naar Drenthe gaat voor een dagje weg, weekendje of een vakantie? Deze regio in het noorden van Nederland is zo mooi. Met verschillende Nationale Parken, natuurgebieden, hunebedden en mooie heidegebieden. Daarnaast is het een provincie waar relatief (voor Nederlandse maatstaven) weinig mensen wonen, waardoor je veel ruimte hebt.

Wat je doet in Drenthe met de kids en waar je overnacht lees je in deze blog!

Inhoudsopgave

Uitjes in Drenthe met kinderen

Wildlands – Raadhuisplein 99, Emmen

Een van de bekendste uitjes van Drenthe mag natuurlijk niet missen in het overzicht. Wij waren in Wildlands met kinderen en hadden een hele leuke dag. Wildlands is niet voor even een uurtje, trek er gerust de hele dag voor uit.

Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij – Schiphorsterweg 28, Schiphorst

Bij het Ooievaarsbuitenstation hebben ze er hard aan gewerkt om de ooievaar terug in Nederland te krijgen. En dat is gelukt! Kom langs en leer alles over de ooievaar.

Drenthe met kinderen

Vogelpark Ruinen – Postweg 3, Ruinen

In vogel- en dierenpark Ruinen is er een unieke populatie Nederlandse vogels te zien. Daarnaast zijn er mooie wandelpaden, er is een speelweide en een terras.

Vlinderparadijs “Papiliorama” – Van Helomaweg 14, Havelte

Een tropische oerwoud in Drenthe tref je aan in het Papiliorama. Hier bewonder je honderden soorten vlinders. Vlakbij ligt de Schaapskooi en ook zijn er twee hunebedden te vinden op nog geen kilometer afstand.

Tip: kom vroeg op de dag want de meeste vlinders zijn ’s ochtends actief.

Zoo Bizar – Dorpsstraat 2 A, Orvelte

Een hele kleine dierentuin, de kleinste van Nederland zelfs, ligt in het museumdorp Orvelte. In de dierentuin wonen allerlei bijzondere dieren! De toegangsprijs is met een paar euro voor een dierentuin erg schappelijk. Heel divers en leuk om te bezoeken tijdens een verblijf in Drenthe met kinderen.

Wildlands
Wildlands

Drouwenerzand – Gasselterstraat 7, Drouwen

In pretpark Drouwenerzand betaal je slechts één keer: bij de ingang. De prijs valt mee (rond de € 15, -) waardoor het een prima betaalbaar uitje is. Daarna kan je onbeperkt in alle attracties, maar ook eten en drinken zijn inbegrepen bij de entree!

Attractiepark Duinen Zathe – Noorder Es 1, Appelscha

Een overzichtelijk pretpark met een all-in prijs. Je betaalt één keer en de rest van de dag hoef je in principe geen geld meer uit te geven in het park, een betaalbaar dagje uit in Drenthe dus met het gezin. In het pretpark zijn attracties en speeltoestellen. Blogger Nathalie was in Duinen Zathe met kinderen.

Attractiepark Sprookjeshof –  Groningerstraat 10, Zuidlaren

Met een indoorspeelhal, sprookjesbos en kinderboerderij is er heel wat te doen voor kinderen! Als extra kan je een rondvaart over het Zuidlaardermeer boeken.

Drenthe met kinderen

Plopsa Indoor Coevorden – Reindersdijk 57, Dalen

Plopsa Indoor Coevorden is een groot indoorpretpark in Drenthe, geheel gericht op Studio 100. Er zijn allerlei leuke attracties en speeltoestellen voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Absoluut een aanrader voor gezinnen met jonge kids tijdens een vakantie of uitje in Drenthe met kinderen.

Veenpark – Berkenrode 4 – Barger-Compascuum

In het Veenpark komt de Drentse prehistorie tot leven. Extra leuk is dat er ook heel wat te doen is voor kinderen, van snoep kopen in een winkeltje tot een rondje met de trein of boot!

Museum De Buitenplaats – Hoofdweg 76, Eelde

Museum De Buitenplaats is een museum dat gericht is op figuratieve kunst. Kinderen worden actief uitgedaagd om de omgeving te ontdekken.

Drenthe met kinderen

Museumdorp Orvelte – Flintenweg 4, Orvelte

In Museumdorp Orvelte is heel erg veel te doen. Van onder andere een mini dierentuin, het houten pad van Theodoor, een klim-en klauterpad van Staatsbosbeheer (gratis toegankelijk) en museumboerderij De Orvelterpoort.

Speelgoedmuseum – Brink 31, Roden

In het speelgoedmuseum kan je natuurlijk naar speelgoed kijken, maar ook kan je met speelgoed spelen. Een leuke plek voor het hele gezin als je in Drenthe met kinderen bent!

Gevangenismuseum – Oude Gracht 1, Veenhuizen

Volgens lezers van de ANWB is dit Gevangenismuseum het leukste uitje van Drenthe! Je leert er veel: wat is misdaad, hoe werd er vroeger gestraft? Daarnaast zijn er slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. Je mag overal in! Blogger Alyt was hier met haar gezin en ze vonden het fantastisch, lees hun review!

Hunebedcentrum – Bronnegerstraat 12, Borger

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. In het hunebedcentrum leer je over de hunebedden. Het grootste hunebed staat direct naast het centrum. Ook is er een Oertijdpark, je wandelt hier door 150.000 jaar geschiedenis.

Drenthe met kinderen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork – Oosthalen 8, Oosthalen

Geen leuk bezoek, wel indrukwekkend. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hoor je het verhaal van 100.000 mensen. Het museum is ook voor kinderen toegankelijk gemaakt. Blogger Alyt was hier en deelde in deze recensie wat ze ervan vonden.

Drentse Koe

Drentse koe – Wolddijk 23, Ruinerwold

Speelboerderij met binnen- en buitenruimte en een kinderboerderij in één. Dit is een heel divers uitje voor een uitstapje in Drenthe met kinderen.

Blogger Nathalie was bij de Drentse koe tijdens het kinderfeestje van een van haar kids. Ze hadden het hier enorm naar hun zin, lees alles erover in de review.

Kabouterland – Zuiderhoofdstraat 11, Exloo

In het dorpje Exloo vind je Kabouterland. Hier ga je met de kids op avontuur. Onderweg kom je ook allerlei speeltuinen tegen. Via een overdekt wandelpad kom je langs allerlei exotische dieren.

Drenthe met kinderen

Rijk der Kabouters – Gieterstraat 20, Eext

Een rustig kabouterbos voor kinderen tot en met 8 jaar. Via kronkelpaadjes wandel je door het bos, onderweg leer je van alles over de kabouters en het bos. Ook is er een speeltuin, skelterplek en kaboutergolf.

Cowboy en Indianen Speelreservaat – Monieweg 2, Coevorden

Een enorme binnenspeeltuin in Coevorden voor kinderen van 1 t/m 12 jaar, ideaal op een regenachtige dag als je in Drenthe met kinderen bent.

In- & Outdoor at Pinokkio – Louwers 6, Assen

Pinnokio is een klimpark in Assen dat geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar. Een deel van de activiteiten is binnen, het andere deel is buiten. Achter het klimcentrum ligt een groot recreatiegebied.

wandelen bij Emmen
Wandelen bij Emmen

Dwingelderveld

Wij wandelen toen de kinderen klein waren in het Nationaal Park Dwingelderveld en hebben hier goede herinneringen aan. Dit is een prachtige plek om te wandelen, onderweg kom je langs een theehuys.

Melkwegpad

Ook het Melkwegpad is een aanrader in Drenthe met kinderen, dit ligt vlakbij Westerbork. Je wandelt langs opstellingen met het thema planeten en sterren.

Een mooi overzicht van korte, kindvriendelijke wandelingen in Drenthe vind je op deze pagina van huisterbos. Hierop staan korte routes met belevingspaden, laarzenpaden en andere leuke themaroutes.

Gratis kinderactiviteiten in Drenthe

Er zijn natuurlijk ook heel wat gratis kinderactiviteiten in Drenthe. Bezoek bijvoorbeeld een van de schaapskooien, of ga wandelen. Het Duurzaamheidscentrum in Assen is gratis toegankelijk. Ook zijn er heel wat Speelbossen in Drenthe.

Wandelen in Drenthe met kinderen

De provincie Drenthe leent zich uitstekend voor mooie wandelingen! Waar kan je wandelen als je in deze regio bent? Dit zijn een aantal tips.

  1. Het Melkwegpad is te vinden bij de ingang van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit pad is 2,5 kilometer lang.
  2. De Tijdreisroute in Exloo is 7,5 kilometer lang. Je wandelt door bossen, heidevelden en stuifzand.
  3. Bij de Natuurplaats Noordsche Veld is er vanaf mei 2020 een Natuurpad van zo’n 2 kilometer.
  4. De wandeling van het Roekpad in Echten gaat over de zintuigen: horen, ruiken, proeven, voelen en zien staan centraal. Deze route is 1 kilometer lang.
  5. Bijzonder wandelen tussen de bomen kan bij het Boomkroonpad, op hoogte. Deze route is 150 meter lang maar oh zo leuk.
  6. Het Dwingelderveld is prachtig en er zijn hier diverse routes voor gezinnen.

Leuke kindvriendelijke musea Drenthe

Veenpark

Het Veenpark in Drenthe, vlakbij Emmen, gaat over de prehistorie. Je kan in de huizen kijken, een ritje met de trein maken, varen met de boot en onderweg kom je heel wat speeltuinen tegen. Extra leuk voor de kids is dat je er in de snoepwinkel snoepjes kan kopen. Voldoende te doen voor een hele dag uit!

Drents Museum

Het Drents Museum heeft heel wat te bieen voor gezinnen, voor jonge en oude kinderen. Er zijn voor kinderen vanaf 8 jaar familieroutes uitgezet. Tijdens de route kom je allerlei opdrachten tegen, van kijken tot doen en denken. Hierdoor is je bezoek erg leuk als je 8 jaar of ouder bent.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Anders dan in het Veenpark ga je in dit openluchtmuseum slechts een aantal eeuwen terug. Het is echt een leuke tip in deze lijst met kindvriendelijke musea Drenthe. Ellert en Brammert is een legende over twee reuzen, hier gaat een deel van het museum over. Voor de kinderen is er ook genoeg te doen, daarnaast vermaken ze zich zeker bij de speeltuin en kinderboerderij. Leuk is dat je in het openluchtmuseum overal in mag. De huizen in, maar ook een boerderij en gevangenis.

Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats is een kunstmuseum waar voor kinderen ook voldoende te doen is. Er zijn voor kinderen speciale denksleutels en kistjes ontworpen, waardoor ze op een boeiende manier kennismaken met het museum.

Industrieel Smalspoormuseum

Houd je van treinen, dan ben je hier echt op de juiste plaats. Je mag een rondje rijden over het spoor. Als er tijd en ruimte is mogen de kinderen onder begeleiding rijden. Daarnaast leer je er van alles over treinen.

Museumdorp Orvelte

In Museumdorp Orvelte ben je zo een dag zoet en je bent er ook nog is in een van de kindvriendelijke musea Drenthe. Je vindt er echt van alles, zo is hier de kleinste dierentuin van Nederland gevestigd. Maar ook kan je in De Ambachtentuin spelen, allerlei huizen van binnen bekijken, wandelen en er is kunst.

Speelgoedmuseum

Een museum over speelgoed, dat is leuk voor kinderen en volwassenen. Het Speelgoedmuseum is een van de kindvriendelijke musea Drenthe en leuk om te bezoeken voor jong en oud. Naast tentoonstellingen waar je ouderwets speelgoed ziet kan je ook spelen met speelgoed. Er is binnen en buiten ruimte om te spelen.

Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum is leukste uitje van Drenthe volgens de ANWB, dan moet het wel leuk zijn zou je denken. In dit museum kan je bekijken hoe een cel eruit ziet, en je mag er ook in. Daarnaast leer je over vrijheid, misdaad en de geschiedenis.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp. Joden wachten hier tot ze werden getransporteerd naar concentratiekampen als Auschwitz. Niet een leuk uitje, maar wel erg leerzaam en indrukwekkend. In het centrum is het zo ingericht dat het ook een geschikt museum is voor kinderen. Lees Alyt haar review.

Overnachten in Drenthe met kinderen

Na de leuke uitjes gaan we verder met de tips voor kindvriendelijke accommodaties en vakantieparken in Drenthe!

Hof van Saksen

Hof van Saksen: een van de mooiste, kindvriendelijke vakantieparken in Nederland en daarom ook in Drenthe is het Hof van Saksen. Met een mega zwembad met super leuke glijbanen!

EuroParcs Ruinen

EuroParcs Ruinen is een mooi park in Drenthe, vlakbij het Dwingelderveld. Onder andere met indoorspeeltuin, binnenspeeltuin en kinderboerderij.

Camping De Berenkuil

Landgoed De Berenkuil in Grolloo is een kindercamping. Deze camping is volledig gericht op gezinnen. Zo is het een autovrije camping met een uitgebreid recreatieprogramma voor verschillende leeftijden.

Op deze camping kan je natuurlijk gewoon kamperen, en dat is vrij voordelig! Daarnaast zijn er allerlei leuke accommodaties (dit zijn ze) waardoor je wel op een camping bent maar niet in een tent hoeft te slapen.

Er zijn meer dan 25 grote en kleine speeltuinen. Daarnaast is er zowel een zwembad als een speelvijver. Leuk is ook de nieuwe binnenspeeltuin. Dit is niet voor niets een ANWB Top Camping beoordeeld met 5 sterren. Bekijk de camping hier.

Land van Bartje

Land van Bartje: mooi park met ponyranch en een overdekt zwembad met peuterbad en glijbaan.

Center Parcs De Huttenheugte

De Huttenheugte: park van Center Parcs met veel faciliteiten, waaronder een subtropisch zwembad. Gelegen in een bebost gebied met uitgestrekte heidevelden.

Roompot Hunzedal

Hunzedal: Roompot park waar je kan zwemmen, boogschieten, bowlen en er is een recreatiemeer.

Bospark Lunsbergen

Bospark Lunsbergen: Een rustig en ruim park in Borger. En er is voldoende te doen, als knutselen bij de Koos Kids Club, midgetgolfen, er is een zwembad en er zijn sportvelden.

Center Parcs Sandur

Center Parcs Sandur: Wij waren op dit park. Moderne huisjes, zwembad, veel speeltuinen.

Landal Aelderholt

Aelderholt: Vanaf de bungalow fiets je zo de natuur in. Er is een overdekt zwembad met glijbaan en een binnenspeeltuin.

Landal Orveltermarke

Orveltermarke: Landal park met een avontureneiland met een natuurzwembad. De huisjes zijn comfortabel.

Het grote Zand

Landgoed Het Grote Zand: Park in een bosrijke omgeving. Sauna, Turks stoombad, zwemmen!

Buitenplaats De Marke van Ruinen

Buitenplaats De Marke van Ruinen: Dit is een rustig en kleinschalig villapark in Drenthe.

Landal Puur Exloo

In mei 2020 kregen wij het bericht van Landal dat er een nieuw park in Drenthe geopend wordt: het Landal Puur Exloo. Op dit park verblijf je in een van de vrijstaande vakantievilla’s.

Drenthe met kinderen | Tot slot

Dat was het, de blog met tips over Drenthe met kinderen. Heb jij leuke tips? Deel ze met ons dan zetten we ze erbij in dit overzicht!

Drenthe is een heerlijke provincie voor een weekendje weg of vakantie in eigen land. Met volop natuur, fiets- en wandelpaden, leuke kinderactiviteiten en uitjes. Daarnaast zijn er super veel toffe vakantieparken om uit te kiezen. Wij raden een vakantie in Drenthe absoluut aan.

Meer lezen?

vakantie met kids
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.