Curacao of Kaapverdië met kinderen?

Welk eiland met gezin

0

Curacao of Kaapverdië met kinderen? Deze vraag krijg ik nog best wel vaak! Omdat wij op beide plekken zijn geweest, geef ik een overzicht van de verschillen tussen deze bestemmingen, zodat jij een betere keuze kan maken!

Ter introductie, of na het lezen van dit artikel. Bekijk al onze ervaringen in het vakantieverslag Curacao en lees ook over onze vakantie op Kaapverdië met het gezin

Naar Curacao of Kaapverdië met kinderen?

Curacao: daar heeft iedereen wel een beeld bij. De gekleurde huizen bij de handelskade, de mooie stranden en het klimaat!

Kaapverdië is nog veel minder bekend. Deze eilandengroep ligt voor de kust van Afrika, heeft mooie stranden, tien bewoonde eilanden en het klimaat is het hele jaar door aangenaam.

Vakantie Kaapverdië
Kaapverdië

Vliegtijd

Allereerst, de vliegtijd. De meeste ouders zien een beetje op tegen vliegen met kinderen. Ze kiezen daarom liever een bestemming dichtbij, dan dat ze een bestemmingen kiezen waar ze echt graag heen willen.

Zonde eigenlijk, wij vinden de wat langere vluchten, of hele lange vluchten, vaak relaxter dan de korte vluchten met prijsvechters.

De vliegtijd, en zoals ik zei: laat je er niet door afleiden en neem het alsjeblieft niet als doorslaggevende factor. Naar Kaapverdië vlieg je in een uur of 7, naar Curacao in ongeveer 10 uur.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië, Sal

Tijdsverschil

Het tijdsverschil, dit speelt voor ons wel een rol. Ga je op een korte vakantie met kinderen, dan willen wij zo min mogelijk tijdsverschil. Is er een aantal uur tijdsverschil, meer dan 4 of 5 uur? Dan willen we er zeker 2 weken heen. We merken dat de kinderen echt een paar dagen nodig hebben om te wennen aan het tijdsverschil. Vlieg je na een week alweer terug, dan heb je maar een paar dagen om de bestemmingen te ontdekken.

Het tijdsverschil met Curacao is 6 uur in de zomer, en 5 uur in de winter.
Het tijdsverschil met Kaapverdië is 3 uur in de zomer, en 2 uur in de winter.

Wij waren een week op Kaapverdië met baby en peuter. Een week vonden wij met het tijdsverschil van 3 uur te kort. Onze kinderen zijn hooggevoelig (zeker de oudste) en hebben tijd nodig om tot rust te komen. Op Curacao waren we bijna 3 weken, dus toen was het tijdsverschil minder een probleem.

Reisverslag Curacao
Curacao, Kokomo beach

Inentingen/gezondheid/hygiëne

Een belangrijke factor bij het kiezen van een bestemming is voor ons de hygiëne en de gezondheidsrisico’s. Als er malaria voorkomt, of je loopt andere gezondheidsrisico’s, dan gaan we niet naar die bestemming.

Op Curacao zijn veel muggen. Malaria komt niet voor. Wel komt er Zika-koorts voor, dus dat is belangrijk om in de gaten te houden. Mark van NaarCuracao houdt een blog bij over Zika op Curacao, lees dit na! Inentingen zijn op Curacao niet verplicht. Reis je met kleine kinderen, win dan advies in bij het consultatiebureau.

Op Kaapverdië zijn er ook gezondheidsrisico’s, en er worden inentingen aangeraden. Op twee eilanden komt in een aantal maanden van het jaar malaria voor. Win voordat je een reis boekt advies in! Kaapverdië bestaat uit verschillende eilanden, dus je kan bijvoorbeeld het malaria risico voorkomen.

Veiligheid

Over Curacao hoor je best wel wat verhalen over gevaren. Wij hebben daar weinig van meegemaakt, maar hebben wel maatregelen genomen. Ga niet in het donker of ’s ochtends vroeg naar een strand of een andere afgelegen plek. Een auto huren is een veilige manier om over het eiland te gaan. Zorg er wel voor dat je geen waardevolle spullen laat liggen.

Kaapverdië is voor Afrikaanse begrippen heel veilig. Wel lees ik dat straatroverij steeds vaker voorkomt. Zit je op een terras, houd dan je tas goed in de gaten.

ChiCHi Curacao
ChiCHi Curacao

Kosten

De kosten vind ik wat lastiger om te vergelijken. Reden hiervoor is dat we op Curacao veel langer bleven dan op Kaapverdië, en omdat we op Kaapverdië All-In hadden geboekt. Ik doe toch een poging.

Voor de vakantie naar Curacao hadden we ongelooflijk mazzel met de vliegtickets: voor ons vieren was dit in totaal nog geen € 900,-. (lees over goedkope vliegtickets boeken voor het gezin)

De autohuur was erg voordelig, we deden dit bij D&D car rental. Daarnaast huurden voor ruim 2,5 week een villa voor € 1250, -, inclusief zwembad. Wat enorm tegenviel waren de kosten die je maakt op het eiland. Boodschappen doen is duurder dan in Nederland en de restaurants hadden ook Europese prijzen. (lees ook de tips voor goedkoop eten op Curacao).

Op Kaapverdië was de situatie dus anders. We verbleven all-in en hadden daarom ter plaatse minder kosten. Voor een aantal dagen huurden we een auto, dit was vrij kostbaar maar wel de moeite waard. Lees op deze site betere info over het prijsniveau.

Natuur op Curacao met kinderen
Natuur op Curacao

Klimaat

De temperatuur op Curacao is vrij constant. Wel regent het is sommige periodes veel meer. Wij waren in oktober op het eiland, wat in het regenseizoen valt. Het regende iedere nacht en we hebben maar twee keer overdag een bui gehad. Maar goed, dit is onze ervaring en het weer is veranderlijk. Normaal is het tussen februari en juni erg droog, vanaf juli tot en met september regent het wat meer en vanaf oktober tot en met december regent het veel. In januari is het vergelijkbaar met de zomermaanden.

Ook op Kaapverdië is de temperatuur vrij constant. In augustus en september is er iets vaker regen, met 6 of 7 dagen per maand. De rest van het jaar regent het amper.

Stranden en natuur

Nu we de praktische zaken hebben gehad over Kaapverdië en Curacao, kan ik de leuke onderdelen behandelen. Wat zijn de mooie zaken van de bestemmingen, waarom ga je erheen met het gezin?

Curacao is meer dan zon, zee en strand. Maar het eiland biedt natuurlijk waanzinnige stranden! Sommige zijn gratis, bij andere betaal je wat geld. Wij waren gek op de stranden van Curacao, vooral ook omdat het zo goed te combineren is. Het eiland is niet al te groot, je rijdt in een dag gemakkelijk over het eiland en doe je van alles. Zo kan je ook een mooie wandeling combineren met genieten van de zon op een strand. Bekijk de mooie natuurgebieden op Curacao.

Kaapverdië bestaat uit tien bewoonde eilanden, en ieder eiland heeft een eigen karakter. Wij waren alleen op Sal. Sal heeft prachtige stranden. Waar je wel rekening mee moet houden, is de constante wind. Wij hebben vaak bij het surfcafé gezeten, of daarnaast in de duinen. Als er veel wind staat, is op het strand zijn met kleine kinderen niet te doen. Op andere eilanden is er dan weer veel meer natuur. Het leukste is natuurlijk om een aantal eilanden te bezoeken tijdens je vakantie.

Strand Curacao
Strand Curacao

Dingen om te doen

Op Curacao is zo ontzettend veel te doen voor gezinnen. Ik maakte een overzicht van de kinderactiviteiten op Curacao. En dat zijn er heel erg veel. Wij hadden een enorme lijst van wat we wilden doen tijdens de vakantie. In bijna drie weken hadden we nog niet alles gedaan. Ben je graag actief, of lig je gewoon graag op het strand, dan is Curacao met kids een prima optie.

Kaapverdië is een land dat zich hard aan het ontwikkelen is. Heel anders dus dan Curacao. Er zijn daarom wat minder kinderactiviteiten. Ik maakte een overzicht van kinderactiviteiten op Kaapverdië.

Kaapverdië met kleine kinderen
Op Kaapverdië met de kinderen

Kindvriendelijkheid

Allebei de eilanden waren prima voor een vakantie met het gezin. Op Kaapverdië waren de mensen zo gericht op kinderen. Ook op Curacao is er van alles te doen voor kinderen, en ben je overal welkom. De eilanden doen hierin niet voor elkaar onder.

Kindvriendelijk overnachten

Op alle eilanden heb je veel keuze uit mooie resorts. Of je huurt een appartement. Het gaat te ver om nu uitgebreid alle accommodaties te benoemen voor Kaapverdië en Curacao.

Kijk voor Curacao in het overzicht van kindvriendelijke hotels, waarbij mijn aanraders onder andere Chogogo Dive & Beach Resort, Papagayo Beach Resort en Blue Bay zijn.

Voor Kaapverdië zijn dit aanraders:

Bijzonderheden

Op Curacao spreken de bewoners een aantal talen, waaronder Nederlands. Er zijn zelfs Nederlandse huisartsen aanwezig op het eiland. Curacao is heel bekend als vakantiebestemming voor Nederlanders, dus je bent wel aan de andere kant van de wereld, maar het is geen unieke bestemming.

Kaapverdië is een land in opkomst. Het is nog niet heel modern en je wordt niet de hele dag vermaakt met pretparken en dergelijke. Vind je het leuk om een bestemming te ontdekken, net even iets anders te doen dan anderen? En houd je van eilandhoppen? Dan zit je hier goed!

Curacao of Kaapverdië met kinderen? Ben jij eruit, of wil je nog meer lezen? Bekijk alle blogs over Curacao en/of Kaapverdië

met baby op vakantie
Kaapverdië
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.