Athene met kind | Stedentrip tips + activiteiten

Kindvriendelijke stedentrip Griekenland

0

Wat doe je in Athene met kind? Anouk was er met haar zoon en deelt al hun tips.

In vier dagen hebben mijn zoontje (8) en ik Athene verkend, precies tijdens het weekend dat het in Nederland hard vroor en iedereen op de schaatsen stond. Jammer, maar ook wel heel fijn om juist dan de lente in Athene op te zoeken. Tussen de 15-20 graden, waardoor we de eerste ijsjes van het jaar aten. Ik deel hoe leuk Athene met kind is en wat er te doen is!

Vanaf het vliegveld (wij hadden goedkope tickets via Düsseldorf) ben je met de metro in ongeveer 40 minuten in de stad. Bijzonder om het Griekse schrift gelijk op het vliegveld al te zien, daar is geen touw aan vast te knopen! Gelukkig staan de woorden overal dubbel geschreven, dus ook in het ‘normale’ schrift.

Athene met kind

Ons weekend Athene bestond voornamelijk uit het bezoeken van de archeologische bezienswaardigheden, genieten van mooie uitkijkpunten over de stad en lekker eten! De metro is een makkelijk vervoersmiddel met kinderen als je de oude opgravingen wilt zien, maar op zich is alles ook op loopafstand.

Akropolis met kind

Akropolis

Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van de stad is de Akropolis. Boven op een heuvel torenen de overblijfselen van de oude tempels die er ooit stonden. Op de Akropolis staan een aantal heilige tempels, allemaal gewijd aan een verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Athene was. De Akropolis wordt daardoor ook wel de ‘heilige rots’ genoemd.

Begin maart met 20 graden in de zon was het nu al een pittige wandeling naar boven voor mijn zoontje, maar zeker wel de moeite waard! Er staan indrukwekkende ruïnes, waarbij het bijzonder is om te bedenken hoe ze dat zo’n 450 jaar voor christus de heuvel op hebben gekregen. Voorafgaand aan deze stedentrip hebben we boekjes uit de bieb gehaald over de oude Grieken en hoe zij leefden. Daarmee werden deze ruines automatisch levendiger voor mijn zoon!

Om daar meer over te weten is het Akropolis museum, dat onder aan de heuvel ligt, een aanrader. Voor kinderen niet het meest interactieve en spannende museum, maar wel interessant om even een kijkje te nemen. En het museum heeft een mooi dakterras met uitzicht op de Akropolis zelf.

Naast de Akropolis zijn er in de stad verschillende oude opgravingen te zien, bijvoorbeeld de Poort van Hadrianus, de tempel/zuilen van Zeus en het Agora.

Akropolis met kind

Andere bezienswaardigheden in Athene met kind

De oudheden, kerken en moskee worden in de omgeving van Monastiráki afgewisseld met een vlooienmarkt. Allerlei souvenirswinkeltjes, kraampjes en eetgelegenheden zijn daar te vinden, een leuke buurt! Ook de wijk naast de Akropolis, Plaka, is leuk om door heen te wandelen.

Ook de National Garden is een goede plek met kinderen: het is een mooi park om doorheen te wandelen, goed bereikbaar en met speeltuin en wat dieren. Zo is er bijvoorbeeld een vijvertje met allemaal schildpadden.

Uit de gidsen en tripadvisor haalden wij de tip voor het Hellenic Children’s museum. Helaas is dit museum op maandag en dinsdag gesloten, en gaat het ’s middags om 15 uur al dicht. Dus het is ons niet gelukt om dit te bezoeken.

Een andere aanrader is de kabeltrein die in de Lykavittos heuvel omhoog gaat en je daarmee een pittige wandeling naar boven bespaard. Het treintje zelf is leuk, en op de heuvel heb je het mooiste en hoogste uitzicht over de stad. Er zijn twee terrasjes, waardoor je wat kunt eten en drinken terwijl je je ogen uitkijkt.

schildpadden Athene
Schildpadden in het park

Conclusie stedentrip Athene met kind

Samenvattend hebben wij een prachtig weekend gehad, waarbij ik ook het Griekse eten nog wel moet vermelden! We hebben heerlijk gegeten in Griekse restaurants, waarbij je je niet een toerist voelt, maar juist tussen de Grieken zit. Overal zijn restaurantjes, waarbij de grieken zelf laat eten, waardoor de lunch geruisloos in het diner over lijkt te gaan. Dus je kunt er altijd terecht!

Tot slot vroeg ik aan mijn zoon of hij Athene een geschikte stad voor een kindvriendelijke stedentrip vindt. Zijn mening: er zijn veel mooie dingen te zien en het was lekker weer, maar er wordt wel gerookt in restaurants en er rijden veel auto’s. En daar heeft hij gelijk in.

Door het rookverbod in Nederland ben je zo gewend dat iedereen buiten rookt, dat het even wennen is wanneer er mensen binnen roken.

En Athene is inderdaad een drukke stad met veel sirene’s en getoeter. Maar de kern van de stad is autoluw, en dat maakt het als toerist heel aangenaam!

Overnachten in Athene? Bekijk de betaalbare opties via Booking.com!

Verder lezen? 
Lees ook de tips voor Attica met kinderen, de regio rondom Athene
Ook in de blog over Noord-Griekenland met kinderen staan tips voor Athene.
Dit gezin was op Kreta met kinderen

boog van hadrianus
Boog van hadrianus
heuvel van Lykavittos
Heuvel van Lykavittos
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.